ĐUKANOVIĆ: Kompanije moraju usavršavati kadrove - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ: Kompanije moraju usavršavati kadrove

Crnogorski premijer Milo Đukanović, tokom boravka u Štutgartu, posjetio je kompaniju FESTO – vodeću kompaniju visokih tehnologija za automatizaciju u industriji, proizvodnju, isporuku i ugradnju mehatroničkih i biomehatroničkih uređaja.

Iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću je saopšteno da su vodeći ljudi kompanije prezentirali Đukanoviću poslovnu filozofiju kompanije, uz naglasak na vrijednost dualnog obrazovanja koje ona njeguje, a za koje je crnogorska strana iskazala interesovanje za prenošenje iskustva, koje podrazumijeva teorijsku i praktičnu nastavu.

Izvršni direktor Eberhard Veist rekao je da se ne može očekivati da samo škole i univerziteti obrazuju kadar za privredu, već i poslodavci moraju preuzeti obavezu stručnog usavršavanja, koje je neophodno za povećanje konkurentnosti i ekonomske efikasnosti. 

“Od kompanija se, u tom smislu, očekuje da na godišnjem nivou planiraju stručno usavršavanje svojih kadrova, u saradnji sa obrazovnim ustanovama i kompanuijama specijalizovanim za dualno obrazovanje”, istakao je on.

Đukanović je bio gost i jedne od najpoznatijih svjetskoh kompanija za proizvodnju opreme za izgradnju hidroelektrana Fojt Hidro, koja je izgradila najveću hidroelektarnu na svijetu „Tri klisure“ u Kini. 

Regionalno predstavništvo te kompanije nalazi se u Crnoj Gori, koje je aktivno u revitalizaciji hidroelektrana Perućica i Piva, kao i na izgradnji malih hidroelektrana.

Tokom razgovora je ocijenjeno da je hidroenergija najinteresantniji obnovljivi izvor energije za Crnu Goru, koja je do sada iskoristila manje od 30 odsto svog hidro potencijala.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com