Ove predmete koristimo svakodnevno a ne znamo im pravi naziv - Volim Podgoricu

Ove predmete koristimo svakodnevno a ne znamo im pravi naziv

Kao i mlatilicu, muhopič ili muvalicu i ove pojmove sigurno svakodnevno upotrebljavate, ali je ih svako drugačije naziva jer za njih takođe ne postoji izraz u našem jeziku. Zato mnogi, iznervirani nedostatkom riječi, pribjegavaju pogrdnim izrazima, pa pojam deklarišu kao “ono go…no”, ili “ono malo sr…nje”.
 
Da li znate kako se zove:

Dio koji se povlači da biste otvorili konzervu

KonzervaKonzerva, Foto: Profimedia.rs

Kad smo pitali ljude kako nazivaju ovaj dio konzerve, mnogi su nas zbunjeno gledali, pa onda mahom odgovarali peteljka. Kako je peteljka dio voćke poput jabuke ili kruške, došli smo do zaključka da ni za ovu stvarčicu koju svakodnevno povlačimo da bismo došli do omiljenog soka, ne postoji baš nikakav naziv. 

Dio kačketa koji nas zaklanja od sunca

KačketKačket, Foto: Profimedia.rs

Ne postoji osoba koja nema makar jedan u svom ormaru. A kad se reperski fazon vratio u modu, mnogi urbani tipovi ga ne skidaju. Ali zapitajte makar jednog od njih kako se zove dio bez koga bi njihov kačket potpuno izgubio značenje i potpuno ćete ih zbuniti. Neki će vam odgovoriti da je to frontin, ali to svakako nije riječ koja ima porijeklo u našem jeziku. Naravno ni riječ kačket nije naša riječ, ali se ona može zamjeniti riječju kapa.

Vrh od pertle

PertlePertle, Foto: Profimedia.rs

Mnoge stvari u našem jeziku su do detalja pojmovno označene, pa tako imamo naziv za svaki dio kaiša, sata, ogrlice ili upaljača. Ali da li ste se ikad zapitali kako se zove vrh pertle? Vjerovatno jeste, jer vam se sigurno nekoliko puta u životu dogodilo da ta mala plastika popusti, pa vam se pertla potpuno raspadne. I kako onda objasniti nekom da to treba da vam popravi…

Kukica od minđuše

MinđušeMinđuše, Foto: Profimedia.rs

Još jedan takav primjer je i dio od minđuše koji ulazi u rupu na uvetu. Svaka žena će vam reći “to je ona kukica”, ali ni za taj sitni detalj ne postoji adekvatno ime. To je jedan od trenutaka kad se pribjegava pogrdnim izrazima kao što je “ono malo sr…nje” koje se stavlja u uvo.

“Kutija” u koju se utakne sigurnosni pojas

Sigurnosni pojasSigurnosni pojas, Foto: Profimedia.rs

Iako se u nju pojas lako utakne, mala kutija koja je sastavni dio svakog automobila napraviće vam pravu pometnju ako pokušate da objasnite majstoru da vam se baš ona pokvarila. Tad ćete sigurno potrošiti puno nepotrebnih riječi da biste mu objasnili koji dio vam je potreban. A možda on ni tad neće znati šta treba da vam zamjeni. Mala kutija koja zaglavljuje sigurnosni pojas kako se ne bi izvukao, na žalost nije objašnjena jednom rječju, pa ćete sigurno morati da se namučite svaki put kad vam se ona pokvari. 

(24 sata)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com