Zašto je dobro jesti zelenu salatu

Ako želite da smršate i poboljšate svoje zdravlje, obogatite jelovnik zelenom salatom.

Ako vam se zelena salata nije često nalazila na trpezi kao prilog, vrijeme je da promijenite svoje navike. Naime, ovo ukusno povrće je veoma zdravo.

Pogledajte neke od razloga da u jelovnik češće ubacite baš zelenu salatu.

1. Ima malo kalorija i masnoća. Manja činija zelene salate sadrži samo 12 kalorija.

2. Pomaže mršavljenju. Zelena salata sadrži dosta biljnih vlakana. Pored toga što će vas zasititi, zelena salata će poboljšati varenje. Takođe, vlakna pomažu izbacivanje soli iz organizma.

3. Za zdravije srce. Vitamin C i beta-karoten iz zelene salate zajedno sprječavaju oksidaciju holesterola.

4. Sadrži omega-3 masne kiseline. Zelena salata im savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

5. Bogata proteinima. Čak 20 procenata kalorija iz zelena salate dolazi od proteina.

6. Pruža miran san. Zelena salata sadrži materiju laktukarium, koja ima svojstva slična opijumu, ali bez štetnih sporednih efekata.

7. Održava optimalan nivo kisjelosti organizma. Minerali u zelenoj salati pomažu otklanjanje toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kisjelosti. Ovo je značajno jer dobar nivo kisjelosti daje tjelu energiju, pruža miran san i povoljno utiče na kožu.

8. Nizak glikemijski indeks. Hrana koja ima nizak glikemijski nivo, poput zelene salate se naročito preporučuje osobama koje vode računa o nivou šećera u krvi ili žele da smršaju.

9. Najčešće se jede svježa. Zelenu salatu skoro uvijek jedemo u svježem stanju, pa u organizam unesemo mnoge ljekovite materije koje bi se termičkom obradom uništile.

10. Ima odličan ukus. I pored toga što nema mnogo kalorija, zelena salata u kombinaciji sa raznim prelivima ima fenomenalan ukus. Zbog toga možete uživati u sočnoj salati i svom organizmu obezbijediti korisne zdrave sastojke.

(Lisa)

loading...

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close