MISTERIOZNA BOLEST DJECE Liči na prehladu, a izaziva paralizu! - Volim Podgoricu

MISTERIOZNA BOLEST DJECE Liči na prehladu, a izaziva paralizu!

Pored svih otkrića u svetu medicine, mnoge bolesti su i dalje misterija, a često umiju da budu podmukle i pokažu se kao obična prehlada.

Pojavila se misteriozna bolest koja počinje kao obična prehlada, međutim, u pitanju je nešto mnogo opasnije.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti, 115 dece obolelo je od akutnog mijelitisa.

Osjetili su slabost u jednoj ruci ili nozi, a snimanje magnetnom rezonancom pokazalo je upalu nervnih ćelija u kičmenoj moždini. Prosječna starost djece je osam godina, i većina njih imali su temperaturu često praćenu respiratornim problemima prije nego što su nastupili trnci i paraliza. Dvije trećine njih su pokazali određeni napredak, ali samo se dvoje potpuno oporavilo.

Ljekari i dalje ne mogu tačno da kažu šta izaziva bolest.

– Znamo da je frustrirajuće, posebno roditeljima, kada se ne zna uzrok, ali radimo dan i noć kako bismo ga pronašli – zaključio je dr Džim Sejvar. Simptomi odgovaraju virusnim upalama i ljekari testiraju da li je uzrok možda enterovirus EV-D68. Međutim, pronađen je samo kod dvoje oboljele djece.

Za sada, Centar za kontrolu bolesti jedino je izdao uputstva ljekarima, školama i roditeljima da što češće peru ruke i dezinfikuju površine, te da se jave ljekaru ako simptomi počnu da se pojavljuju. Za sada, slučajevi su zabilježeni jedino u SAD-u.

(Telegraf/Magazin.hr/Foto profimedija)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com