Zašto su Srbi najnesrećniji narod u Evropi? - Volim Podgoricu

Zašto su Srbi najnesrećniji narod u Evropi?

Prema poslednjem istraživanju Eurostata, od 32 države u Evropi u kojima je obavljeno istraživanje Srbija se našla na pretposlednjem mjestu, iza nje je samo Bugarska.

Među najnesrećnijim zemljama spadaju i stanovnici Mađarske, Grčke i Hrvatske. Oni koji su najzadovoljniji žive u Švajcarskoj.

Ovi rezultati dobijeni su na osnovu pitanja koja su se ticala socijalno-demografskih faktora kao kriterijumi zadovoljstva. Ispitanici su se izjasnili da su im najznačajniji faktori zdravlje, finansijska situacija, zaposlenost, društveni odnosi, klima, piše Blic.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je 17,6 procenata, dok je u najsrećnijim zemljama najviše 10 procenata. Stopa siromaštva u Srbiji je 24,6 procenata dok je u Švarcajskoj, Švedskoj i Finskoj 16 procenata.

Ovakvi podaci ne čude psihijatra Slobodana Jovičića.

– Mlad čovjek u Srbiji nema nikakvu perspektivu. On je u startu zakočen jer je nemoguće živjeti u Srbiji sa platom od 39.000 dinara i imati porodicu. Čak i da zaradi 2.000 evra, jedino što može to je, figurativno rečeno, da kupi “kvalitetniju salamu” – kaže dr Jovičić.

Sociolog Ratko Božović kaže da su srećni oni ljudi koji su slobodni.

– Srećni su oni koji imaju kontrolu nad svojim životom, koji su sposobni da dostignu svoje želje. U Srbiji toga nema. Sreća i zadovoljstvo se ogledaju u ispunjenosti, blaženstvu, harmoniji. U Srbiji toga nema – kaže Božović.

Najsrećniji stanovnici su sledećih zemalja: Švajcarske, Švedske, Finske, Danske, Norveške, Islanda, Austrije i Holandije.

Prosječna neto zarada u Srbiji je 327 evra dok je u najsrećnijim zemljama oko 5.100 evra. Nižu prosječnu zaradu u Evropi od Srbije imaju samo Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Inače, od država kandidata, odnosno potencijalnih kandidata za Evropsku uniju sa prostora bivše Jugoslavije, najbolje rangirana po visini prosječne plate je Crna Gora. U avgustu ove godine prosječna plata iznosila je 473 evra.

(Telegraf.rs/PVP)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com