Ubica ovog medvjeda može dobiti do 3 godine zatvora! - Volim Podgoricu

Ubica ovog medvjeda može dobiti do 3 godine zatvora!

Fotografije mrtvog medveda na podgoričkom trotoaru šokirale su danas stanovnike glavnog grada, koji su listom, osudili ovaj zločin nad životinjama.  

Portal RTCG objavio je fotografiju kao i registarski broj automobila u koji je, kako su javili čitaoci, ubačen medved. 

Kako su Portalu Volim Podgoricu rekli crnogorski lovci, svi su zgroženi, a počinalc će, ukoliko je član nekog lovačkog društva sigurno biti isključen. Medvjed je zaštićena vrsta, pored toga, trenutno je sezona lovostaja. 

Posebno je etičko pitanje izbacivanje medvjeda na trotoar u gradu. 

Po važećim crnogorskim zakonima, počinilac bi mogao dobiti od jedne do tri godine zatvora, a slijedi mu i trajno oduzimanje oružja. 

Policija je saopštila da ispituje slučaj. 

“Policijski službenici preduzimaju aktivnosti na rasvjetljavanju okolnosti u vezi sa objavljenom fotografijom mrtvog medvjeda u Podgorici. Centru bezbjednosti Podgorica nije prijavljen ovaj slučaj. Međutim, službenici CB Podgorica su, odmah po saznanju za događaj, preduzeli i preduzimaju aktivnosti na njegovom rasvjetljavanju odnosno identifikovanju lica u vezi sa ovim događajem i utvrđivanju relevatnih činjenica”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

I drugi su izrazili zgražavanje i nadu da će se ovaj slučaj rasvijetliti. 

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Hidrometeorolški zavod Crne Gore, Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore, Institut za biologiju mora, zaposleni u ovim institucijama, zgroženi nad postupkom i bezobzirnim odnosom koji prevazilazi granice humanosti, upućuju poziv svim institucijama, subjektima i pojedincima da se učini sve kako bi se počinilac ovakvog nedjela pronašao i kaznio”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaju da “ovakvi primjeri bezobzirnosti dokaz su da među nama postoje oni koji zaslužuju najoštrije kazne i osudu cjelokupne javnosti. Pozivamo nadležne institucije na brzu i efikasnu reakciju, u čemu pružamo svu moguću podršku”.

“Nadamo se da će osuda i kažnjavanje ovog i sličnih djela, tj. nedjela konačno potvrditi opredjeljenje Crne Gore za adekvatnom zaštitom našeg biodiverziteta i prirodnog bogatstva”.

(Foto Facebook DRS) 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com