Konjević: Tačnost biračkog spiska zavisiće od ažurnosti građana - Volim Podgoricu

Konjević: Tačnost biračkog spiska zavisiće od ažurnosti građana

Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo je portal birači.me koji će omogućiti građanima, odnosno biračima, da na jednostavan način provjere da li su upisani u birački spisak, ali i da, u elektronskoj formi, podnesu zahtjev za promjenu adrese prebivališta, na osnovu koje se određuje mjesto glasanja, saopštio je na današnjoj konferenciji resorni ministar Raško Konjević. 

On je pozvao građane da provjere da li su upisani u birački spisak i, ukoliko je potrebno, promijene adresu prebivališta. 

“Na građanima je da dalje djeluju, a od njihove ažurnosti zavisi i ažurnost i tačnost biračkog spiska”, poručio je on.

MUP će u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za demokratsku tranziciju početi kampanju kako bi ohrabrili birače da kroz birački spisak na internetu provjere svoje podatke.

“Sve partije su obaviještene o svom pravu da pristupe elektronskom biračkom spisku i provjere informacije koje se u njemu nalaze. To pravo , shodno Zakonu o biračkom spisku, do sada iskoristila samo Bošnjačka stranka, koja je uputila zahtjev za uvid u birački spisak. Nijedna druga partija nije se obratila MUP-u da se stvore tehnički uslovi da bi oni mogli izvršiti uvid u birački spisak”, rekao je Konjević.

Na političkim partijama je, kako je rekao, da upute zahtjeve za instalaciju aplikacije u skladu s odredbama Zakona.

“MUP je na raspolaganju svim političkim subjektima u realizaciji tog dijela Zakona i privodi kraju i aktivnosti koje su vezane za sprovođenje Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu elektronske identifikacije birača. Do kraja sedmice, trebalo bi da se finalizuje ugovor sa kompanijom koja je dostavila ponudu”, najavio je Konjević. 

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Korivica ukazao je na to da je u Crnoj Gori tema o vraćanju povjerenja u izborni proces svedena na “neku vrstu političke parole”, dok su konkretnije i važnije stvari u drugom planu.

“Današnja prezentacija internet izdanja biračkog spiska doprinosi da se ta tema vrati u fokus. Izbori u Crnoj Gori se približavaju, bilo redovni ili vanredni, a važno je da se sve snage mobilišu kako bi se riješili sve preostale probleme”, rekao je on.

Kako je naglasio, na narednim izborima kritične tačke mogle bi biti birački spisak i njegova tačnost, uvođenje elektronske identifikacije, sprovođenje kontrole finansiranja političkih subjekata, pokretanje nove Državne izborne komisije i sprječavanje zloupotrebe javnih resursa u izbrne svrhe.

“CDT želi da, saradnjom sa MUP-om, što više uradi kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces. Sa kolegama iz drugih organizacija imali smo uvid u rješenje za birački spisak i možemo konstatovati da je urađen dobar posao. Izradom biračkog spiska povećana je transparentnost i mogu se vidjeti sve promjene koje se dešavaju na spisku, kao i argumenti zbog kojih su one izvršene”, naveo je Korivica. 

Kako je rekao, jako je važna adresa prebivališta u biračkom spisku jer će građani prije izbora moći tačno da znaju na kom izbornom mjestu glasaju.

Načelnica Službe za informacione tehnologije pri MUP-u Nataša Starovlah Knežević, predstavila je način na koji funkcioniše portal. Kako je objasnila, građani svoje podatke unijete u birački spisak mogu provjeriti pristupanjem portalu birači.me, unošenjem broja lične karte. Birači takođe mogu provjeriti da li su upisani u birački spisak, adresu prebivališta i mjesto na kom glasaju, a ukoliko mijenjaju adresu prebivališta, mogu to učiniti preko portala kroz opciju “promijeni adresu”. Prilikom promjene adrese, građani plaćaju samo kurursku uslugu donošenja dokumenta o promjeni adrese na zahtijevanu adresu, a cijena te usluge je 2,50 eura.

Konjević je naglasio da uslugu donošenja dokumenta na adresu birača sprovodi kompanija Montenomax, na osnovu ugovora sa MUP-om. 

“Ukoliko mislite na izjave pojedinih političara iz opozicionih partija, jako je neozbiljno komentartisati podatke biračkog spiska a nijeste ni provjerili šta je u njemu”, prokomentarisao je Konjević na konferenciji. 

(Foto Vlada CG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com