Home / NOVOSTI / Društvo / Manastir gdje su nerotkinjama iz Srbije, Crne Gore, BiH… uslišene molitve!

Manastir gdje su nerotkinjama iz Srbije, Crne Gore, BiH… uslišene molitve!

U manastir Koporin u Šumadiji hrle nerotkinje iz cijele Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, nadajući se da će im molitve da dobiju djecu biti uslišene. I, kako svjedoče neke od žena, to se i događa!

Prema pričama monahinja nije poznat tačan broj bračnih parova koji su zahvaljujući molitvama u Koporinu dobili djecu.

Godinama monahinje ove svetinje pomažu parovima bez potomstva koji lijek svojoj muci traže u koporinskoj molitvi. One vjeruju da nerotkinjama pomaže jedan od najvećih srpskih svetaca – sveti despot Stefan Lazarević, čije se mošti nalaze u ćivotu u manastiru.

“Poznati slikar i ikonopisac iz Beograda dobio je kćerku zahvaljujući našoj molitvi. U znak zahvalnosti uradio nam je jednu veliku ikonu, u čijem uglu stoji djevojčicino ime”, ispričala je jedna od monahinja.

Po njenim riječima, mnogo više je anonimnih ljudi kojima smo ovdje izmolili porod. Javljaju nam se redovno i posjećuju nas za velike praznike.
 
“Molitva koju čita naš duhovnik pomaže svima koji vjeruju”, rekla je monahinja.

Manastir ima i izvor ljekovite vode, koji je, prema predanju, nastao na mjestu gde je despot Stefan pao poslije ranjavanja. Voda se odnosi i čuva poput bogojavljenske i daje se teškim bolesnicima.

Najviše je, ipak, vjernika koji su ovoj svetinji zahvalni zbog ostvarenog potomstva. Oni obavezno dolaze svakog prvog i petnaestog augusta, u dane manastirskih slava, kako bi se još jednom poklonili svecu.

Poznatom pjevaču zabavne muzike na Hilandaru su preporučili da sa suprugom dolazi na velike praznike u Koporin. On je potom, kako su rekle monahinje, dobio dvije kćerke.

Manastir je zadužbina despota Stefana Lazarevića, sina kneza Lazara, a posvećena je prenosu moštiju arhiđakona Stefana. Izgrađen je 1402. godine, posle Angorske bitke, a po stilu gradnje pripada kasnoj fazi moravske škole.

(Izvor: Kurir.rs)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com