Sindikati se UJEDINILI: Diskriminatorski Zakon o radu neće proći! - Volim Podgoricu

Sindikati se UJEDINILI: Diskriminatorski Zakon o radu neće proći!

Bilo kakva izmjena Zakona o radu neprihvatljiva je, s obzirom na to da je on mijenjan u decembru 2011. godine i to konsenzusom socijalnih partnera, ocijenili su predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Saveza sindikata (SSCG).

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kazao je da će predstavnici obje sindikalne centrale uraditi sve i iskoristiti sva sredstva sindikalne borbe kako bi se suprotstavili najavi premijera Mila Đukanovića da će do kraja marta biti napisan novi tekst zakona o radu, u koji će uglavnom biti unijete primjedbe poslodavaca.

„Od decembra 2011. godine vodi se kampanja poslodavaca, pogotovo stranih investitora, na čelu sa Američkom privrednom komorom (AmCham), koji pokušavaju da Zakon o radu predstave kao biznis barijeru“, rekao je Keković na konferenciji za novinare.

On je kazao da ukoliko novi zakon o radu bude napisan prije nego što se razgovara sa predstavnicima sindikalnih organizacija, pokazuje da će on u startu biti na strani poslodavaca.

Keković je naveo da su se tim povodom dvije sindikalne centralne obratile Međunarodnoj konfederaciji sindikata i upozorile da način na koji je najavljena izmjena zakona o radu nije primjeren dobrom socijalnom dijalogu.

On je saopštio da ključne izmjene u novom zakonu odnose na ukidanje minulnog rada i vraćanje ugovora o radu na određeno vrijeme.

„Oni žele da imaju slobodne ruke, da u Crnoj Gori poslodavac ima mogućnost, odnosno obavezu da ne može nikome isplatiti manje od 193 eura minimalne zarade, a da se sve ostalo sa svakim pojedincem pregovara iza zatvorenih vrata“, kazao je Keković.

Prema njegovim riječima, to je nešto što je krajnje neodrživo i sa pozicije međunarodnog prava i domaćeg zakonodavstva, jer je njima predviđeno da za isti rad radnici treba da dobiju istu naknadu.

„Oni žele da lakše daju otkaze i da se dodatno liberalizuju godišnji odmori, koje ne možemo koristiti u punom kapacitetu“, naveo je Keković.

Generalni sekretar SSCG Marko Nikčević saopštio je da sindikat neće stajati na put ekonomskom razvoju Crne Gore, ali da postojeći Zakon o radu sigurno nije prepreka privrednom napretku.

„Nećemo dozvoliti da se posljedice nečijih loših poslovnih rezulata, pogrešnih procjena, odluka i želje za instant bogaćenjem, prebijaju preko leđa radnika i zaposlenih u Crnoj Gori“, poručio je Nikčević.

On smatra da je pogrešno mišljenje da će u Crnoj Gori doći do prave poplave stranih investicija ukoliko se dodatno fleksibilizuju radni odnosi, kao i da je za stvaranje zdravog i atraktivnog poslovnog ambijenta potrebno uraditi mnogo više, počevši od sistema obrazovanja, pa do kreditnih podsticaja.

„Očekujemo da će sindikati biti uključeni u ranu fazu svih zakona koji se tiču zaposlenih i za tu aktivnost ćemo se dobro pripremiti, imajući na umu da kao punopravne članice Evropske konfederacije sindikata, koji je socijalni partner Evropskoj komisiji (EK), imamo na raspolaganju njihovu ekspertsku pomoć“, rekao je Nikčević.

Koordinator sekcije žena pri USSCG i predsjednik Sindikata banaka Lidija Pejović kazala je da Vlada treba da se bavi neodgovornim poslodavcima koji zloupotrebljavaju postojeći zakon i kolektivne ugovore u svim djelatnostima.

„Poslodavci tjeraju zaposlene da potpisuju blanko ugovore o radu, odnosno o sporazumnom raskidu radnog odnosa, kako bi se vrlo lako oslobađali zaposlenih“, navela je Pejović.

Prema njenim riječima, tome su posebno izložene žene, kojima, ukoliko ostanu u drugom stanju, poslodavac automatski primijeni sporazumni ugovor i na lak način im da otkaz.

Keković je najavio da bi 8. aprila trebalo da se potpiše Program dostojanstvenog rada za period do 2017. godine.

On je dodao da bi do kraja godine trebalo da bude formirana radna grupa koja će početi rad na tom tekstu.

Predsjednik skupštine SSCG, Branko Vujisić, kazao je da su u sindikatu očekivali da će nakon što su primljeni u Evropsku konfederaciju nastaviti sa reformama i da će tražiti nove mogućnosti da se poboljšaju prava radnika.

“Međutim, došli smo u situaciju da se borimo za stečena prava radnika i to je situacija u kojoj se nalazimo godinama”, kazao je Vujisić.

Potpredsjednik Sindikata prosvjete USSCG Predrag Ražnatović je podsjetio da su u Sindikatu prosvjete imali gorka iskustva sa zakonom iz 2008. godine, koji je takođe donijet „nasilnim putem“.

“Tako je institut zapošljavanja na neodređeno vrijeme praktično doveden u pitanje, jer je poslodavac mogao da drži radnika beskonačno dugo na određeno vrijeme”, objasnio je Ražnatović.

Prema njegovim riječima, institut minulog rada je neprocjenjiv za prosvjetu, jer se na taj način najbolje mogu sagledati rezultati rada zaposlenih, ali i vrijednovati i valorizovati profesija.

“Ukoliko AmCham treba da odlučuje da li će neko biti primljen u stalni radni odnos i da li će nekome vrijednovati minuli rad, onda se postavlja pitanje koliko naše javne službe mogu biti svrsishodne”, kazao je Ražnatović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com