ĐUKANOVIĆ: DPS SDP Vlada dobiće poziv za NATO - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ: DPS SDP Vlada dobiće poziv za NATO

Premijer Milo Đukanović rekao je da je optimista da će koalicija DPS-SDP, odnosno Vlada, do kraja mandata dočekati poziv za članstvo u NATO alijansi. Predsjednik Vlade smatra da su integracije drugo ime za stabilnost Balkana.

Đukanović je rekao da se u posljednje vrijeme pokazuju određene razlike između koalicionih partnera, koja upućuju na potrebu preispitivanja zajedničkog aranžmana.

„Odgovorne partije to rade u trenutku koji neće ugroziti ono što su nacionani interesi, a to je sada poziv u NATO. Moje je uvjerenje da ćemo u tom aranžmanu dobiti poziv za NATO 2015. Naredna je godina ionako redovna izborna godina“, kazao je Đukanović, gostujući u emisiji Izazov na RTCG, koja će biti emitovana u 21 sat na Prvom programu.

Premijer je rekao da je optimista po pitanju proširenja NATO-a, navodeći da taj optimizam temelji na onome što je Crna Gora do sada uradila na planu NATO integracija.

Podsjećanje na bombardovanje budi negativne emocije

Komentarišući bombardovanje SRJ koje je počelo na današnji dan prije 16 godina, premijer je rekao da samo podsjećanje na taj dan budi emocije koje su dominantno negativne.

„Niko ne može osjećati zadovoljstvo što je naša zemlja bila meta NATO-a. Jednako tako mislim da sve što je Crna Gora uradila u odnosu na tu situaciju u posljednjih 16 godina možemo da doživljavamo s neskrivenim ponosom. Crna Gora se u tim kritičnim danima odlučila u korist mira i slijeda vlastitih nacionalnih interesa, a ne za slijepi slijed odluka u Beogradu“, rekao je Đukanović.

To, kako je rekao, nije izazvalo opšte oduševljenje javnosti u Crnoj Gori, ali je ta odluka bila krucijalno važna kao početak nove filozofije života Crne Gore.

„Čini mi se da smo tada počeli s promocijom novog savremenog sistema vrijednosti Crne Gore, da počinjemo, ne da ratujemo, nego da radimo i stvaramo pretpostavke da ovdje živimo u miru i multietničkom skladu“, kazao je Đukanović.

On smatra da Crna Gora ne bi imala nezavisnost da nije tako odlučila 1999. godine, a ne bi sada bila ni u procesu integracija.

„Uz osjećaj pijeteta prema žrtvama i sa osjećanjem da smo naučili jednu lekciju, opomena je da smo poučeni tim iskustvom počeli da otklanjamo važne deficite koji su nas izložili tim opasnostima 1999. A jedan od njih je da donosimo odluke u Crnoj Gori“, rekao je Đukanović.

Srbija pouzdan partner

Premijer je rekao da nema snažnijeg argumenta za NATO od onog što se dogodilo 1999. godine, uz ocjenu da nikad više ne smijemo dozvoliti da se odluke donose bez nas.

Kad je riječ o odnosu Srbije prema NATO-u, Đukanović je rekao nijedna zemlja ne može biti pusto ostrvo.

„Srbija komunicira s NATO-om. Ovakva Srbija je, rekao bih, pouzdan parner svima nama u regionu“, kazao je Đukanović.

Premijer je rekao da se pokazalo fatalnim kad je Balkan ostajao na marginama evropske politike.

„Pametni ljudi kad prođu kroz jedno takvo iskustvo, ne dozvoljavaju sebi luksuz da ostavljaju mogućnost da se takva iskustva ponavljaju. Integracije su drugo ime za stabilnost Balkana“, smatra Đukanović.

(Izvor rtcg/Igor Pejović)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com