Home / NOVOSTI / Svijet / ČILE: Vanredna situacija zbog obilnih kiša

ČILE: Vanredna situacija zbog obilnih kiša

Najobilnije kiše koje su zahvatile pustinjske oblasti na sjeveru Čilea u poslednjih 20 godina, odnijele su najmanje dva života, dok se 24 osobe vode kao nestale, a na hiljade stanovnika su u nevolji.

Vladina kancelarija za vanredne situacije ONEMI saopštila je jutros da je skoro 61 hiljada ljudi ostalo bez struje, a oko 50 hiljada njih nema pijaću vodu u oblastima Kokimbo, Atakama i Antofagasta, prenosi Rojters.

Na televizijskim snimcima i fotografijama na društvenim mrežama vidi se kako su se muljevite rijeke izlile iz korita i pune gradske ulice, potapajući mostove i plaveći zgrade, uključujući i jednu bolnicu, a neka manja mjesta su čak djelimično razorena.

ONEMI navodi da je jedna osoba u Antofagasti doživjela strujni udar na ulici, dok je u Atakami jedna osoba poginula u odronu vodom natopljene zemlje.

Predsjednica Čilea, Mišel Bašele, obišla je pogođene oblasti da bi procijenila štetu i pomogla u predvođenju spasilačkih napora.

Ministar unutrašnjih poslova, Rodrigo Penaililjo, saopštio je u srijedu da je proglašeno vanredno stanje i da je oružanim snagama naloženo da koordinišu operacije pružanja pomoći i preuzmu kontrolu nad javnim redom u najugroženijim zonama.

On je kazao da se očekuje da će se jake kiše nastaviti u narednih osam sati.

(RTCG)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com