Koliko su mobilni telefoni zaista opasni - Volim Podgoricu

Koliko su mobilni telefoni zaista opasni

Rizici po zdravlje usljed upotrebe mobilnih telefona još uvijek nijesu u potpunosti sagledani.

Međunarodna agencija za istraživanje kancera svrstala je 2011. godine zračenje mobilnih telefona u takozvanu grupu 2B, potencijalno kancerogenu za ljude. Navedena klasifikacija takođe znači i da su potrebna dalja istraživanja. Mobilni telefoni najviše zrače tokom razgovora, pri čemu mozak apsorbuje najmanje polovinu zračenja koje se emituje.

S druge strane, kada je mobilni telefon uključen a ne koristi se, već se nalazi “u stanju mirovanja”, orijentaciono na svakih 15 minuta pošalje po jedan kratak signal najbližoj baznoj stanici, koja ga registruje po posmatranoj lokaciji.

To zapravo znači da je tada zračenje zanemarljivo. Vrlo je važno napomenuti da se prilikom poziva nekog broja, sačeka par sekundi dok se ne uspostavi veza pa tek onda aparat prisloni na uvo.

Tokom razgovora svaki mobilni telefon emituje različite vrijednosti radiofrekfencijskog zračenja u zavisnosti od kvaliteta samog telefona, ali i od položaja u odnosu na antene baznih stanica mobilne telefonije.

Ukoliko su antene baznih stanica bliže, zračenje mobilnih je manje i obrnuto. Tokom noći kada nam mobilni nijesu potrebni treba ih staviti što dalje od glave.

(Lisa)

1 komentar

  1. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com