Home / NOVOSTI / Ekonomija / LAFICA! Kovačević: Lagano sa Zakonom o radu, ostaje minuli rad i ugovori na neodređeno

LAFICA! Kovačević: Lagano sa Zakonom o radu, ostaje minuli rad i ugovori na neodređeno

Izmjene Zakona o radu (ZOR) sigurno neće biti donijete u ovoj godini zato što je potrebno da se one detaljno urade uz učešće svih koji su zainteresovani za taj akt i međunarodnu ekspertsku pomoć, kazala  je “Vijestima” nova ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Premijer Milo Đukanović  je početkom ovog mjeseca na  sastanku sa predstavnicima  Američke privredne komore izjavio da će Vlada  najkasnije u narednih mjesec i po predložiti nacrt novih  rješenja ZOR-a.

“Ministarstvo  je pripremilo radni materijal koji još nije objelodanjen. Moj naredni korak  je da formiram radnu grupu  koju će činiti predstavnici socijalnog savjeta,  nevladinog sektora, ministarstava rada, finansija i svih zainteresovanih za ovaj zakon. Njihov zadatak biće da  krenu u kompletiranju teksta. To je moje obećanje”, kazala je Kovačević.

Ona je obećala i da će nacrt zakona o radu, kada ga završi ta radna grupa, staviti na javnu raspravu, a on će biti i na usaglašavanju na Socijalnom savjetu.

“Nema potrebe da žurimo  jer  je krajnji rok da se on usvoji 2017. godina  i imamo dovoljno vremena da radimo na rješenjima. Sigurna sam da ćemo dugo raditi na njemu”, kazala je Kovačević, koja je navela da je Hrvatska  njen zakon pripremala dvije godine.

Ona je dodala da je ministarstvo potpisalo akcioni plan koji moraju poštovati i koji se odnosi na preporuke i  direktive  vezane za oblast rada, kao i da  će koristiti pomoć  eksperta  Međunarodne organizacije rada  koji je u Podgorici.

“Zakon smo dužni da dostavimo Evropskoj komisiji. Znači ništa neće biti netransparentno. Izmjene  zakona  programom rada ministarstva za ovu godinu nijesu predviđene”, istakla je Kovačevićeva.

Pet organizacija poslodavaca Američka privredna komora u Crnoj Gori, Unija poslodavaca, Savjet stranih  investitora, Montenegro biznis alijansa  i Privredna  komora   tražili su od Vlada da preispita sedam  rješenja u postojećem  zakonu.

To se odnosi na jednostavnije utvrđivanje povrede  radne obaveze, olakšavanje okončanja radnog odnosa  na inicijativu poslodavca,  uklanjanje ograničenja o  trajanju ugovora na  određeno, preciznije definisanje  pojma zarade, vremensko  organičenje zastarjelosti  novčanih potraživanja radnika, jednostavnije  određivanje i korišćenje godišnjeg  odmora, kao i da se  otkazni rok u slučaju tehničko-tehnoloških i restrukturalnih  promjena prilagodi  razlozima zbog kojih  prestaje radni odnos.

Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata  su najavili da  će koristiti sva sredstva  sindikalne borbe kako bi spriječili  da se usvoje izmjene ZOR-a,   koje je najavio  Đukanović, a  tražilo pet  organizacija poslodavaca. Sindikati smatraju da nema potrebe da se mijenja zakon jer su ga usaglasili svi socijalni partneri u decembru 2011. godine

Predstavnici sindikata su na zajedničkoj konferenciji prije dva dana saopštili da poslodavci predvođeni Američkom privrednom komorom od decembra 2011. godine vode kampanju  i pokušavaju da Zakon o radu  predstave kao biznis barijeru.

Sindikalci su saopštili i da neće stajati na putu ekonomskog razvoja, ali da sadašnji zakon nije prepreka privrednom napretku. Naveli su i da neće dozvoliti da se pogrešne poslovne odluku prebijaju preko leđa radnika.

Treba da  ostanu minuli rad i ugovori na neodređeno

Na pitanje kakav je njen lični stav  u vezi dva važna zahtjeva  da se ukine minuli rad i ugovori na neodređeno vrijeme Kovačevićeva je kazala da ta rješenja treba da ostanu.

“Nema potrebe da se o tome razgovara”, istakla je Kovačevićeva.

Ona je  kazala i da  će za medije otvoriti sjednice Socijalnog savjeta. Njen prethodnik Predrag Bošković od dolaska na mjesto ministra rada  većinu sjednica Socijalnog savjeta  je zatvorio za medije.

Prema Zakonu o socijalnom savjetu, sjednice treba da budu javne.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com