Home / NOVOSTI / Hronika / STRAVA U DOMU UČENIKA: Silovatelja vratili da živi sa žrtvom!

STRAVA U DOMU UČENIKA: Silovatelja vratili da živi sa žrtvom!

Upravnik Doma učenika u Zrenjaninu dozvolio Đ. K. (16), osumnjičenom za silovanje, povratak u dom iako je u njemu napastvovao učenicu (15)

 Goran Petković, direktor Doma učenika „Angelina Kojić Gina“ u Zrenjaninu, dozvolio je učeniku Đ. K. (16), osumnjičenom za silovanje petanestogodišnje djevojčice, da se vrati u dom iako je u njemu i učenica koju je napastvovao!

Kako je Kurir pisao, djevojčica je u decembru prošle godine prijavila da su je u prostorijama doma učenika silovali Đ. K. i njegov drug (18), nakon čega je uprava doma slučaj prijavila policiji, koja vodi istragu.

Nedavno, Petković je donio odluku da se osumnjičeni vrati, uprkos upozorenjima nastavnika da će povratak Đ. K. negativno uticati na djevojčicino psihičko zdravlje.

Nastavnici ga upozorili

– Na zahtjev vaspitača, održano je pedagoško vijeće, na kojem je direktoru predočeno kakve posljedice po djevojčicu može imati povratak dječaka u dom. Vaspitači su upozorili direktora da su od djece čuli da je dječak već provocirao silovanu djevojčicu – kaže izvor Kurira iz Doma učenika „Angelina Kojić Gina“.

Prema njegovim rečima, vaspitači su predložili da se sa Đ. K. raskine ugovor i da to važi do okončanja sudskog postupka, jer, kako su istakli, ne žele da snose odgovornost ako se djevojčici nešto desi.

– Jedan vaspitač je upitao direktora: „Šta ako djevojčica uradi sebi nešto?“, na šta mu je direktor odgovorio: „To je njen problem, a ne naš.“ Vaspitači nisu mogli da vjeruju šta čuju – dodaje naš sagovornik.

Djevojčica ugrožena

I socijalni psiholog Vesna Tomić iz Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ šokirana je odlukom direktora.

– Ako je direktor izgovorio da to nije njegova briga, zreo je za neki psihološki tretman. Povratak dječaka koji ju je silovao pogoršaće djevojčicine probleme. Direktorovo ponašanje pokazuje da njegove kompetencije nisu na zadovoljavajućem nivou za poziciju na kojoj se nalazi – kaže Tomićeva i dodaje da je, osim djevojčici, psihološka pomoć potrebna i dječaku koji ju je silovao.

U Ministarstvu prosvjete potvrđuju da im se direktor obratio u vezi sa ovim slučajem.

– U odgovoru koji je poslat navedeno je da je potrebno da Dom učenika pokrene disciplinski postupak protiv učenika. O daljim mjerama odlučivaće Viši sud u Zrenjaninu – kažu u tom ministarstvu.

Direktor Doma
DJEVOJČICIN PROBLEM JE AKO URADI NEŠTO SA SOBOM

Direktor Goran Petković kaže da ne postoji zakonski osnov da sa roditeljima Đ. K. raskine ugovor.
– Konsultovali smo sve relevantne institucije, ali smo odgovor dobili samo od pokrajinskog zaštitnika građana, iz kojeg se da zaključiti da radimo po zakonu. Centar za socijalni rad nije nadležan – kaže on, i potvrđuje da je rekao da je djevojčicin problem ako nešto uradi sa sobom.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com