Ko je bila sultanija Hurem - Volim Podgoricu

Ko je bila sultanija Hurem

Prema nekim izvorima, Hurem je na rođenju dobila ime Aleksandra (ili Anastasija) Lisovska, ali ni ti detalji ni okolnosti pod kojima je napustila svoju zemlju još nisu potpuno sigurni. U zapadnom svijetu zvali su je Rokselana, na Istoku Haseki Hurem sultanija, a kako je većini poznato, ona je osvojila jednog od najvećih osvajača u istoriji, Sulejmana Veličanstvenog.

Hurem se rodila u carskoj Rusiji, na teritoriji današnje Ukrajine, 1506. godine. Rođena je u pravoslavnoj porodici, a otac joj je bio svještenik. U trećoj deceniji 16. vijeka krimski Tatari su je, tokom jednog od uobičajenih napada na teritoriju na kojoj je živjela, zarobili.

Ne može se reći sa sigurnošću, ali se pretpostavlja da je najprije odvedena u krimski grad Kafa (današnja Feodosija), mjesto na kom su se nalazile pijace robova, a tek potom u Konstantinopolj. Ubrzo je izabrana da bude dio Sulejmanovog harema, u kojem je tada bilo oko 300 robinja.

Nedugo nakon toga ona je postala Hurem, muslimanka koja je umjela da čita, piše, šije, plete, pjeva, igra i svira, a ovladala je i erotskim vještinama.

Dok je živjela u haremu, ona se u sultanovim očima izdvojila od sotalih i vrlo brzo je postala Haseki sultanija, careva omiljena konkubina. Njen uticaj na Sulejmana ušao je u brojne legende. Pošto je bila bijela robinja, već je bila oslobođena teških poslova, a kada se zbližiila sa sultanom, njen položaj je postao još povoljniji.

(Žena Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com