Fond PIO: Jedan i po radnik na jednog penzionera - Volim Podgoricu

Fond PIO: Jedan i po radnik na jednog penzionera

Crnogorski Fond PIO ima oko 125.000 korisnika, od čega je oko 110. 000 penzionera, dok ostali to pravo stiču po drugim osnovama. Od ukupnog broja penzija isplaćenih u februaru, oko 58.000 su starosne, oko 23.000 su invalidske, a ostalih, nešto manje od 29.000 su porodične penzije, saopštio je direktor Fonda PIO Dušan Perović.

On je precizirao da u Crnoj Gori 1,56 radnika uplaćuje doprinose za jednog penzionera, dok se optimalnim odnosom smatra pet radnika na jednog penzionera. Zato će se u 2015. oko 40 odsto rashoda Fonda PIO obezbijedi iz državnog Budžeta.

“U odnosu na prošlu godinu, starosne penzije pokazuju trend rasta, porodične takođe, mada zanemarljivo, dok broj korisnika invalidskih penzija pada. Preciznije – ovoga februara u odnosu na prošlogodišnji, broj starosnih penzija je porastao za 2,22 odsto, porodičnih za 0,06 odsto, a invalidskih za 1,68 odsto”, kazao je Perović za Portal Analitika.

Trend pada invalidskih penzija, dodaje on, traje još od decembra 2003. godine, kada su redefinisane neke mjere u penzionom sistemu, ali i sama invalidnost.

“Kao značajna mjera pokazala se redovna revizija invalidskih penzija, koja se vrši svake tri godine nakon uspostavljanja prava. Struktura penzija smatra se povoljnom, s obzirom na višegodišnji trend rasta udjela starosnih penzija u odnosu na udio invalidskih penzija u ukupnom broju korisnika ovog prava”, kazao je Perović.

On smatra da je trebalo usvojiti predložene izmjene Krivičnog zakonika kojima su bile predviđene strožije sankcije za poslodavce koji neredovno, ili nikako ne uplaćuju poreze i doprinose.

(RTCG)

1 komentar

  1. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com