Šta bi se desilo kada biste prestali da se kupate

Vjerovatno vam se nekad desilo da preskočite tuširanje par dana, možda čak i čitavu nedelju. Ali šta bi se desilo kada biste u potpunosti zanemarili higijenu i danima izbjegavali kadu? Dermatlog dr Gorana Isailović smatra da bi posledice mogle da budu ozbiljne, ali samo na nekim djelovima tijela.

Kada biste prestali da se kupate, na koži bi vam se taložili razni mikrobi, bakterije i drugi neželjeni prijatelji, koji bi vremenom mogli da dovedu do nekih neprijatnih efekata. Najugroženije su, za početak, noge.

– Stopala moraju redovno da se peru, jer po cio dan provode u čarapama i patikama, pa bez redovne higijene može da dođe do neprijatnih i opasnih gljivica. Iako svakodnevno kupanje nije preporučljivo, pogotovu ne sapunom, noge ipak treba redovno prati da se ne bi razvijali mikroorganizmi – kaže dr Isailović.

Nakon stopala, sledeći bi stradali intimni djelovi.

– Prepone, pazuh i mjesta gdje ima puno znojnih žlijezda morate redovno da perete, jer se nakuplja znoj, pa mogu da se začepe i upale žlijezde. Pored neprijatnog mirisa, koji je prisutan zbog bakterija a ne zbog samog znoja, imali bismo problem sa raznim iritacijama i neprijatnostima, pa se zato ovi djelovi redovno peru. Ipak, ne savjetuje se korišćenje jakih sapuna – savjetuje naša sagovornica.

Na ostatku tijela neredovno kupanje ne ostavlja odmah posledice, ali poslije nekog vremena na koži kreće da se taloži nečistoća, pa pored zdravstvenih problema, ovo može i ružno da izgleda. A da ne pričamo o neprijatnom mirisu, posebno ako nosite sintetičku odjeću. Kombinacija sintetike i mokre, znojave kože je pravi raj za bakterije i gljivice.

Lice, s druge strane, mora redovno da se pere ako se šminkate.

– Šminka mora da se skida, a ljudi sa problematičnom kožom moraju da održavaju dobru higijenu. Međutim, ono što predstavlja najveću prijetnju jesu mikrobi i nečistoće koje se nalaze u zagađenom gradskom vazduhu, pa čak i ako se ne šminkate na licu ipak imate nečistoće. Kada biste živjeli na nekoj planini sa potpuno čistim vazduhom, priča bi bila znatno drugačija – ističe dr Isailović.

– Ruke moraju da se peru jer se tim putem prenose razne zaraze i respiratorne infekcije, pa ih zato morate redovno prati, nevezano za kupanje. Koristite blag sapun, i svaki put nakon pranja nanesite blagu kremu – savetuje doktorka.

(24 sata)

loading...

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close