Home / NOVOSTI / Ekonomija / Dobit Elektroprivrede skoro 35 miliona eura

Dobit Elektroprivrede skoro 35 miliona eura

Elektroprivreda Crne Gore EPCG u prošloj godini je ostvarila neto dobit od 34,77 miliona eura, što je 38 odsto više nego 2013.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi preduzeća na kraju decembra su pali 13,8 odsto na 239,62 miliona eura.

Poslovni rashodi EPCG pali su deset odsto na 212,09 miliona eura. Od toga se na troškove zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda odnosilo 46,43 miliona eura, amortizacije i rezervisanja 38,4 miliona, a materijala 50,53 miliona eura. Ostali poslovni rashodi iznosili su 41,78 miliona eura, prenosi agencija MINA-business.

Ukupna aktiva preduzeća vrijedila je na kraju decembra 1,19 milijardi eura, što je 3,9 odsto više nego u uporednom periodu.

Akumulirani gubitak iznosi 240,87 miliona EUR, kratkoročna rezervisanja i obaveze 75,76 miliona, a dugoročna 87,79 miliona eura.

Odložene poreske obaveze iznose 44,65 miliona, a neraspoređena dobit 5,27 miliona eura.

Država Crna Gora ima 57,02 odsto akcija u EPCG, a italijanska kompanija A2A 41,75 odsto.

Vlada i A2A, kao dva vodeća akcionara EPCG, usaglasili su u utorak privremeni ugovor na tri mjeseca, u cilju regulisanja međusobnih odnosa, jer danas ističe period važenja EPCG ugovora.

Taj ugovor ne predstavlja produženje EPCG ugovora, već je potpuno nov i samostalan sporazum između Crne Gore i A2A.

Cilj privremenog ugovora je, kako je saopšteno iz Vlade, stvaranje okvira za dalje pregovore o zaključenju novog ugovora akcionara EPCG kao i obezbjeđivanje nesmetanog obavljanja daljih aktivnosti neophodnih za realizaciju izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. 

Tokom trajanja privremenog ugovora, A2A nastavlja sa upravljanjem EPCG-om u istom obimu koji mu je bio omogućen kroz EPCG Ugovor.

Iz Vlade su saopštili da će, ukoliko do 30. juna ne bude pronađeno zajedničko rješenje za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja, privremeni ugovor prestati da važi.

U tom slučaju će država preuzeti upravljanje nad EPCG-om i nastaviti samostalnu realizaciju izgradnje drugog bloka TE, bez obzira na poziciju A2A.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com