Sindikat metalaca o otkazima u KAP-u: Nečuvena diskriminacija - Volim Podgoricu

Sindikat metalaca o otkazima u KAP-u: Nečuvena diskriminacija

“Republički odbor Sindikata metalskih radnika Crne Gore najoštrije osuđuje postupak menadžmenta Kombinata aluminijuma Podgorica u stečaju, kojim je raskinut radni odnos dijelu radnika ove fabrike, među kojima je i predsjednica Sindikata KAP-a, koleginica Sandra Obradović”, saopšteno je iz ove organizacije.

Bez opravdane potrebe, kako se navodi, i jednostrano odlučujući u ime radnika da su spremni za penzionisanje, menadžment u svoj čin javno „pravda“ nečuvenom diskriminatorskom izjavom da je potrebno „podmladiti“ kadar.

Na ovaj način, dodaju, učinjenja je gruba diskriminacija po osnovu starosti koja je Ustavom, zakonom i medjunarodnim propisima zabranjena i kažnjiva.

Uz navedeno, kako se navodi u saopštenju, menadžment KAP-a, suprotno važećim zakonima i međunarodnim konvencijama otkazuje ugovor o radu predsjednici Sindikata KAP-a, a sve zbog njenog sindikalnog aktivizma, sprovodeći i na ovaj način antisindikalnu diskriminaciju.

Imajući u vidu činjenicu da je koleginica Obradović već duže vrijeme stoički podnosila teret svog sindikalnog angažmana, nije teško zaključiti da je i ovaj potez menadžmenta kruna ranijih pokušaja da je kroz zastrašivanje, pritisak, umanjenje zarade i druge okolnosi obeshrabre i stave u bezizlazan položaj, smatraju sindikalci

Dodaju da ovoga puta, “pritisci i zastrašivanja dobijaju epilog u vidu rješenja o prestanku radnog odnosa samohranoj majci i predsjednici Sindikata”.

Sindikat metalskih radnika će, zajedno sa svim kolegama iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore svim dozvoljenim sredstvima boriti za zaštitu prava koleginice Obradović koja joj pripadaju po osnovu rada i očuvanje sindikalizma i sindikalnih aktivista u Crnoj Gori.

“Takođe, iskazujemo spremnost da pružimo svu neophodu pomoć ostalim kolegama i koleginicama koji su pogođeni ovakvom odlukom menadžmenta KAP-a”, zaključuje se u saopštenju. 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com