Startovala izviđačka liga u Podgorici - Volim Podgoricu

Startovala izviđačka liga u Podgorici

U cilju popularizacije skautizma u Crnoj Gori, ove godine, 28. marta, prvi put je startovala izviđačka liga, koja je okupila takmičare iz svih jedinica Saveza izviđača Crne Gore (SICG).

Liga je zamišljena kao posebna aktivnost, koja će podstaknuti naše izviđače i planinke da razviju takmičarski duh, liderstvo, timski rad i kreativnost, saopšteno je iz SICG-a.

Izviđačka liga zamišljena je kao svojevrsan izviđački karavan.

Iz SICG-a su objasnili da će svi takmičari imati tačno pet kola da pokažu svoje znanje iz orijentacije, topografije, signalizacije, čvorologije, prve pomoći i pionirstva a na kraju lige da postanu državni prvaci.

“Ove godine Savez je odlučio da liga “posjeti” sledeće gradove: Podgoricu, Bar, Andrijevicu, Nikšić i Cetinje. Neka kola biće jednodnevna a neka trodnevna , kako bi takmičari imali mogućnost da tokom Lige upišu više noći pod šatorom, polože određena vještarstva i na pravi način osjete izviđački kamp”, navodi se u saopštenju.

Prvo kolo Lige je okupilo više od 350 učesnika – takmičara. Instruktori Saveza, markirali su takmičarsku stazu na takav način da su izviđači mogli da vide i posjete najljepše kulturno-istorijske spomenike Podgorice.

Kotrolne baze nalazile su se kod spomenika „Palom partizanu“ na Gorici, kod Hrama „Hristovog vaskrsenja“, na Skalinama, kod stare škole u mjestu Duklja, na brdu Ljubović i Malom brdu.

“Stazu dugu 24 kilometra, takmičari su prešli za 6 sati i riješili sve zadatke koji su bili predviđeni elaboratom takmičenja”, navodi se.

Svoje prve bodove upisali su takmičari 29 izviđačkih patrola iz 14 jedinica Saveza izviđača Crne Gore, a posebni gosti ovog kola lige bili su izviđači iz Trebinja.

“Osnovna škola “Milorad Musa Burzan” otvorila je svoja vrata za izviđače, pa su se zastave Crne Gore, WOSM-a (Svjetske skautske organizacije) i Saveza izviđača Crne Gore zaviorile ispred platoa pomenute škole. Prvu izviđačku Ligu otvorio je predsjednik Saveza izviđača Crne Gore, Momčilo Zeković-Zeko, dok je ispred škole pomoćnik te obrazovne institucije, Ilija Pavićević, pozdravio sve prisutne izviđače”, kazali su iz SICG-a.

Logističku podršku, u realizaciji ove akcije, u Podgorici, dali su, osim OŠ. “Milorad-Musa Burzan”, JU Muzeji i galerije Grada Podgorica, TO Podgorica i vjerski objekti Hram Hristovog vaskrsenja, Crkva svetog Đorđa pod Goricom, Starodoganjska džamija i Mešihat islamske zajednice.

Takmičenje se obavilo u tri starosne kategorije: za Pčelice i poletarce, za Mlađe planinke i izviđače i za Starije planinke i izviđače.

Prema planu i programu ova Akcija imala je za cilj, osim takmičenja i promociju grada u kojoj se Liga organizuje.

Najavljeno je da je naredno kolo Lige zakazano za 18. april, a domaćin lige je Odred izviđača “24. Novembar” iz Bara.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com