Poslednji živi rođak Nikole Tesle - Volim Podgoricu

Poslednji živi rođak Nikole Tesle

Vilijem Terbo, jedini živi srodnik Nikole Tesle, kaže da njegov čuveni đed uopšte nije bio hladan kao što se priča, i sa sjetom se prisjeća njihovog posljednjeg susreta. Iako često posjećuje Srbiju, jer mu je supruga rodom iz Kraljeva, kaže da je tu narod malo previše opušten, ali i da bi Tesla bio srećan da vidi današnju omladinu.

Unuk Tesline najstarije sestre Angeline sa osmjehom se sjeća poslednjeg susreta sa đedom.

– Kada sam upoznao Teslu, imao sam oko devet ili deset godina, i ponašao se prema meni veoma prisno. Zagrlio me je i poljubio, što me je iznenadilo jer sam odrastao u drugačijoj porodici. Očekivao sam da ću se rukovati sa njim, i bio sam malo šokiran kada me je, kao što Srbi rade, zagrlio, poljubio i razbarušio mi kosu. Uvijek slušate te priče kako je bio posvećen nauci i kako se hladnije ophodio prema ljudima  – priča Terbo za “24 sata”.

Sjeća se da ga je majka tog dana povela da gleda mjuzikl u Njujorku u čuveni “Radio City Theatar”, i bio je jako razočaran kada je shvatio da će prije toga morati da svrate do njegovog đeda Tesle. Dijete kao svako drugo, željelo je zabavu, a ne druženje sa starcem. Međutim, tek godinama kasnije shvatiće značaj tog susreta.

Kako kaže, priče o Teslinom hladnom stavu prema ljudima nisu istinite, kao ni to da nije volio da se rukuje. To je u stvari, sumnja naučnikov unuk, sam Tesla ponekad plasirao medijima, jer mu je to bilo zabavno. Tako je svoju ličnost učinio zanimljivijom, a njegov rođak tvrdi da je jedan od najvećih umova u istoriji imao i sjajan smisao za humor.

– Možda nije imao ovakav smisao za humor koji danas možete da čujete u serijama, ali to je bio humor koji ga je pratio od djetinjstva. Moj otac, koji je na mnogo načina nalikovao Tesli, pričao je smiješne priče i nikad nije mogao da ih završi do kraja od smijeha. I znam da je Tesla bio isti takav, bio je dobar i duhovit – kaže naš sagovornik, koji je u Beograd došao radi premijere dokumentarnog filma “Kula narodu” Džozefa Sikorskog, koji će biti premijerno prikazan 6. aprila u Sava centru.

Sa njim se završava Teslina krvna linija

Nikola Tesla
Nikola Tesla, Foto: Profimedia.rs

Tesla je imao brata koji je umro mlad i tri sestre. Sestre su ukupno imale desetoro djece, a ta djeca su izrodila samo petoro nasljednika, i svi su bili u Trbojevićevoj liniji. Vilijam Terbo, koji ima 85 godina, poslednji je u toj liniji.

– Ja sam posljednja živa Teslina krv. Svi ostali, a bilo nas je malo jer nam porodično drvo više liči na telefonsku banderu nego na drvo, nisu više sa nama. Zato nosim veliku odgovornost za Teslino ime – ističe Terbo.

Priče o Tesli Terbo je često slušao od svog oca, Nikole Trbojevića, koji je često bio u kontaktu sa slavnim naučnikom. Kao inženjer, njegov otac je takođe postao slavan pronalazač zahvaljujući usavršavanju zupčanika, koji se danas koriste u auto industriji. Dvojica naučnika su često sarađivala i razmjenjivala savjete, ali su zajedno doživjeli i razne dogodovštine.

– Tesla je posjetio mog oca jednom prilikom u Detroitu, i otac ga je odveo u najbolji hotel u gradu. U to vrijeme se u određenim trenucima tokom dana plaćao ulazak u restoran, jer je svirala muzika tokom ručka. Njih dvojica su došli pred sam kraj tog perioda, pa je moj otac predložio da sačekaju da prođe taj period koji se plaća, ne shvatajući u trenutku da je Tesla u to vrijeme bio jako poznata osoba. Kada ga je vidjelo, osoblje hotela je bilo oduševljeno što je on tu, okupili su se oko njega i pitali ga šta želi. Umjesto neke posebne ribe ili šnicle, Tesla je zamolio za posudu sa grejačem, nešto mlijeka i hljeba. Stavio je to u posudu, zagrijao i jeo, a svi su oko njega bili šokirani. I mom ocu je bilo čudno, ali shvatio je da je to jednostavno ono što Tesla želi – priča Terbo sa smiješkom.

Naš veliki naučnik je, prema riječima njegovog rođaka, bio veliki optimista i uvijek je vjerovao u najbolje u ljudima. Zato bi i danas, kada bi se našao ovdje, mislio da moderna generacija ima puno potencijala, ali bi možda bio i malo zabrinut.

– Mislim da bi mu malo smetalo što mladi nisu zainteresovani za sopstvenu budućnost i što nisu pravilno usmjereni. Da ga je neko pitao, vjerovatno bi rekao da mladi sada imaju puno vremena koje možda nepravilno troše. Ali uvjeren sam da je imao optimistično mišljenje o mladima, te da je pšenica i dalje tu, iako ima puno pljeve koju treba očistiti – smatra Vilijem Terbo, koji je i sam postao inženjer po ugledu na đeda i oca.

– Već sam mislio da ću i ja završiti kao Tesla, jer se nikada nisam ženio, a onda sam upoznao nju kada sam imao 60 godina u Ujedinjenim nacijama. Bila je sjajna pjevačica, a mene je oduvijek privlačila ljepota, ali i talenat – iskren je Terbo. Oni često dolaze u Srbiju i posjećuju njenu porodicu u rodnom Kraljevu.

Teslin rukopis

Vilijem Terbo
Tesla je pisma uvijek pisao rukom, Foto: M. Milenković

Iako su njegovi kasniji radovi bili na pisaćoj mašini, Terbo i dalje čuva mnogobrojne papire na kojima je Tesla pisao rukom. Međutim, čak i kada je prešao na mašinu, lična pisma je uvijek pisao ručno, kao pravi džentlmen. U ovom pismu je Tesla Terboovoj majci napisao da mora da ima strpljenja za svog muža, Nikolu Trbojiveća, koji je veliki do života posvetio nauci, zbog čega se ona osjećala pomalo zapostavljeno. Pismo danas vrijedi 10.000 dolara.

– Tako je i kod nas. Uvijek je Tesla na prvom mjestu, pa tek onda ja – smješka se gospođa Terbo.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com