SKUPŠTINA NA POTEZU: Za dječju opremu nulta stopa PDV-a? - Volim Podgoricu

SKUPŠTINA NA POTEZU: Za dječju opremu nulta stopa PDV-a?

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, danas je predao u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o PDV-u.

Po tom predlogu bi hrana za odojčad, oprema i odjeća za bebe uzrasta do dvije godine i dječje pelene bile oporezovane po nultoj stopi PDV-a, dok bi po višoj stopi od 27 % bili oporezovani mobilni telefoni čija vrijednost prelazi 100 eura, putnička motorna vozila čija vrijednost prelazi 30.000 eura, plovila (jahte, gliseri, skuter), avioni i druge letjelice, osim aviona koje koristi nacionalna aviokompanija, kao i satovi čija vrijednost prelazi 500 eura, navodi se u saopštenju PCG.

„Ovim zakonskim rješenjem se želi izbalansirati poresko opterećenje na način da teret krize barem dijelom preuzmu oni koji imaju najviše. Pored toga, ova mjera bi dijelom olakšala troškove roditeljima djece uzrasta do dvije godine, a što je direktno skopčano i sa stimulacijom pozitivne populacione polititke. Predloženim zakonskim rješenjem bi se ustanovila adekvatnija i socijalno pravednija poreska politika”, kaže se  saopštenju.

Za sprovođenje ovog zakona nijesu potrebna dodatna sredstva iz Budžeta, jer projekcije ukazuju na to da bi sredstva koja bi se prihodovala od više poreske stope na luskuznu robu bila dovoljna da pokriju minus u prihodovnoj strani budžeta, a koji bi bio stvoren po osnovu uvođenja nulte stope PDV-a za opremu za bebe, objašnjavaju iz PCG.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com