Žugić: Ulagati u ljudski potencijal od djetinjstva - Volim Podgoricu

Žugić: Ulagati u ljudski potencijal od djetinjstva

Ključna strukturna reforma obrazovnog sistema ogleda se u adekvatnom uparivanju potreba tržišta rada sa raspoloživim kadrovima i zbog toga je neophodno ulagati u ljudski potencijal od ranog djetinjstva, ocijenio je ministar finansija, Radoje Žugić.

On je razgovarao sa predstavnicima UNICEF-a i šefom te kancelarije u Crnoj Gori, Bendžaminom Perksom, o potrebi širenja obuhvata predškolskog obrazovanja, kao najznačajnijeg temelja daljeg sticanja znanja i sveukupnog unapređenja individualnog i socijalnog razvoja mladih.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Žugić je pozdravio napore UNICEF-a koje, koristeći svoju metodologiju, ulaže u unapređenje obrazovnog sistema Crne Gore.

“Odnoseći se na postojeći disparitet u pogledu pokrivnosti predškolskog obrazovanja između sjevernih i južnih djelova zemlje, a na koje je ukazao Žugić, Perks je upoznao sa razlozima zbog kojih obuhvat nije veći, i koji se u najvećoj mjeri odnose na nedostatak i nedovoljnu iskorišćenost prostornih kapaciteta”, navodi se u saopštenju. 

Perks je objasnio da takvi prostorni kapaciteti najčešće nastaju kao rezultat razuđenosti naselja i udaljenosti od vaspitnih jedinica, a koji su izraženi u opštinama na sjeveru.

“Ukazujući na potrebu proširavanja primarne uloge predškolskih obrazovnih ustanova, posebno naglašavajući da ona mora biti više obrazovna i razvojna, Perks je upoznao ministra sa rezultatima studije koju je UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, pokrenulo radi ispitivanja načina na koje se usluge predškolskog obrazovanja mogu dodatno sadržajno obogatiti i proširiti na što veći broj djece”, kaže se u saopštenju.

Perks je objasnio da je ta studija uključila pripremu scenarija za finansiranje kojima će se obezbijediti što širi obuhvat predškolskog obrazovanja, scenarija za postepeni rast obuhvata sa posebnim akcentom na ugrožene grupe djece, kao i preporuke za optimizaciju upotrebe postojećih sredstava predškolskih ustanova u okvirima predviđenog budžeta. 

“Konkretnije, intencija je da se, koristeći modele Velike Britanije, stavi fokus na razvijanje vještina koje podstiču motivaciju, istrajnost, optimizam, i promovišu ličniji, i više pedagoški pristup djeci i njihovom razvoju”, precizirao je Perks. 

On je kazao da trenutna pokrivenost predškolskog obrazovanja na nacionalnom nivou iznosi 40 odsto, dok je projekcija Evropske unije da za period do 2020. iznosi 95 odsto i ukazao na važnost inteziviranja aktivnosti po ovom pitanju. 

“Žugić je naglasio da Ministarstvo finansija, u dijelu svojih nadležnosti, budžetskim sredstvima, ali i saradnjom sa lokalnim samoupravama, vodi proaktivnu politiku u ovom segmentu i iskazao je spremnost za podršku u koncipiranju daljih strukturnih reformi u ovoj oblasti”, navodi se u saopštenju.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com