Biznismeni imovinu prepisuju rođacima, da izbjegnu plaćanje dugova - Volim Podgoricu

Biznismeni imovinu prepisuju rođacima, da izbjegnu plaćanje dugova

Ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić kaže da nije siguran da bi stanje bilo bolje i da bi privrednici manje dugova ostavljali za sobom kada bi garantovali svojom imovinom za poslovanje firme.

„Nijesam ubijeđen kako bi uključivanje imovine u zakon dalo bolje rezultate“, kazao je za Pobjedu Kostić, odgovarajući na pitanje da li je garantovanje ličnom imovinom put da se zaustave bankrot biznismeni da za sobom ostavljaju dugove, otvaraju nove firme na svoje ili ime rodbine i šire krug nelikvidnosti.

On je kazao da smatra da bi u određenim elementima i štetilo, jer bi djelovalo obeshrabrujuće na one koji su spremni da pokreću biznise. 

Bez omogućavanja preuzimanja rizika u biznisu nema ni ekonomskog napretka.

„To se nikako ne smije smetnuti s uma“, naglasio je Kostić. 

Garantovanje ličnom imovinom je, kaže on, već na izvjestan način uključeno u poslovanje preduzeća.

„Postoji kao sredstvo kolaterala i takozvana lična mjenica, odnosno mjenica kojom se povjerilac može naplaćivati iz lične imovine građana. Međutim, ona se ne koristi često upravo zbog svoga visokoograničavajućeg karaktera kada je u pitanju biznis inicijativnost i preuzimanje rizika. No ni ona, čak, iako je dovoljno rigidna, često ne daje rezultate, jer se izdavalac takve mjenice s protokom vremena „oslobađa” imovine na različite načine“, pojasnio je Kostić.

On smatra da bi bolje bilo postojeće zakonodavstvo malo doraditi.

„Postojeće zakonodavstvo uz možda eventualna mala prilagođavanja daju prilično dobru zaštitu. Potpuno je druga stvar što se zakoni ne primjenjuju ili se primjenjuju selektivno“, ocijenio je Kostić 

Ministar finansija Radoje Zugić prije desetak dana u parlamentu je, podsjetimo, jasno saopštio da se odgovornost ličnom imovinom treba ugraditi u zakon i to što prije.

(Foto Ilustracija)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com