Oružje za Al Kaidu išlo preko Crne Gore?

Oružje iz Bosne i Hercegovine završava u rukama Al-Kaide putem posredničkih firmi iz Crne Gore i Srbije, a Ujedinjene nacije (UN) su od vlasti u Srbiji zatražile istragu o tome, objavila je večeras Televizija Federacije BiH (FTV).

FTV je objavila pismo koje je koordinator Panela eksperata za Libiju pri Savjetu bezbjednosti UN-a Sajmon Dilovej uputio stalnom predstavniku Srbije u UN Milanu Milanoviću, u kojem se traže informacije o poslovanju firme “Tehnoremont” iz Srbije. 

Dilovej od Milanovića traži da ga informiše o tome da li je “Tehnoremont” iz Temerina potpisao bilo kakav ugovor s krajnjim kupcem, Haledom Šarifom koji je, kao zamjenik vođe libijskog ogranka Al-Kaide, bio zatvorenik američkih snaga u Avganistanu. 

“Ukoliko je takav ugovor potpisan, željeli bismo doći do kopije tog dokumenta”, navedeno je u pismu. 

Traži se i odgovor na pitanje da li je bilo šta od materijala navedenih u sertifikatu o krajnjem kupcu prebačeno u Libiju. 

“Ukoliko je do toga došlo, Panel bi želio doći do informacija o tipu i količinama materijala, načinima transporta, datumima i lokacijama isporuke i preciznim informacijama o identitetu primaoca, kao i pratećoj dokumentaciji”, piše u pismu Diloveja. 

Takođe se traže informacije o načinu plaćanja, bankarskim podacima i brojevima računa korišćenih za plaćanje, ako je došlo do isporuke oružja. 

Ono što najviše zabrinjava UN, navodi se dalje, jeste takozvani krajnji kupac. U izveštaju FTV-a se ističe da je to bivši zamjenik ministra odbrane Libije i šef Libijske nacionalne garde Haled Šarif.

Osim “Tehnoremonta” iz Srbije, Šarifu je oružje navodno izvozio i crnogorski “Montenegro Defence Industry” (MDI).

MDI je i ranije trgovao oružjem iz BiH, a kako je FTV navela, to dokazuju tragovi novca iz 2010. godine između MDI-a i firme “Bosniaspecexpor” u vlasništvu Slobodana Tešića, koji je u više navrata javno dovođen u vezu sa švercom naoružanja.

(Izvor: Mondo.rs)

loading...

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close