Blagodatni oganj, najveće čudo Jerusalima, stiže i u Podgoricu (VIDEO)

 Blagodatni oganj, u Jerusalimu, stići će na Veliku subotu, 11. aprila u Srbiju, praćen zvaničnom državno-crkvenom delegacijom, a svečani doček ognja biće organizovan u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Kako je saopštila SPC, delegacija predvodjena episkopom slavonskim Jovanom i zvaničnim predstavnikom Srbije pomoćnikom direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušanom Jovovićem otputovaće na Veliki petak u Jerusalim, da bi narednog dana, učestvovali u molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja.

Blagodatni oganj će zatim, u subotu, biti prenijet iz Tel Aviva na Aerodrom “Nikola Tesla” u večernjim časovima, a odatle uz svečanu pratnju – do hrama Svetog Save na Vračaru.

Iz Beograda, Blagodatni oganj biće prenijet u pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji, a zatim i u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku i Pakrac, navodi se u saopštenju SPC.  

Svečani doček Blagodatnog ognja u Beogradu biće organizovan ispred hrama Svetog Save uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gdje će biti predat patrijarhu Irineju koji će ga sa sveštenstvom i u prisustvu najviših državnih predstavnika podijeliti građanima.

Pored Blagodatnog ognja iz Jerusalima se donose i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006. godine.

Ove godine, kako se navodi, jedan časni krst je namijenjen za manastirsku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i biće predat 22. aprila na 70-godišnjicu proboja Jasenovačkog logora, a drugi je namijenjen hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima gdje će biti predat 9. avgusta.

Misterija zapečaćene crkve

Oganj, koga nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja. Uvijek se naglašava se da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se vještački izazvao plamen. Po ulasku u crkvu, patrijarh čita naročite molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svjedočanstvo njegovog vaskrsenja i kao znak pravovjernosti stada pravoslavnog.

Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova svijeća koje drži u rukama jerusalimski patrijarh prenosi vjernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja. Organizaciju zvaničnog učešća srpske delegacije na Uskršnjim svečanostima u Jerusalimu pomogli su Fond apostola Andreja Prvozvanog iz Moskve i Centar nacionalne slave iz Sankt Peterburga, dok je prenošenje Blagodatnog ognja specijalnim avionom iz Jerusalima u Beograd organizovao moskovski Fond Svetog Vasilija Velikog.

(Izvor: kurir.rs)

loading...

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close