CBCG očekuje da će zadržati euro - Volim Podgoricu

CBCG očekuje da će zadržati euro

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopšteno je kako očekuju da će Crna Gora zadržati euro i da ćemo nakon ulaska u Evropsku uniju u mogućem roku ispuniti sve obaveze za članstvo u eurozoni.

“Radna grupa za vođenje pregovora u ovoj oblasti je uradila radnu verziju akcionog plana za ispunjavanje obaveza i ona je poslata na mišljenje Evropskoj komisiji”, saopštili su iz Centralne banke odgovarajući na pitanje Pobjede da li na osnovu dosadašnjih kontakata, razgovora sa predstavnicima EU, Evropske centralne banke očekuju probleme oko korišćenja eura u Crnoj Gori.

Poglavlje 17, koje između ostalog tretira i unilateralno korišćenje eura u Crnoj Gori, trebalo bi da bude otvoreno 2017. godine.

U CBCG očekuju da će pregovori trajati dvije godine – 2017. i 2018.

„Treba razlikovati članstvo u Evropskoj uniji od članstva u eurozoni. Članstvo u EU prethodi članstvu u eurozoni, odnosno samo članica EU može postati članica eurozone. Naravno, cilj Crne Gore su i EU i eurozona. Stoga će se o ovom pitanju pregovarati tokom daljeg procesa eurointegracija“, objasnili su iz CBCG.

Konkretni uslovi za uspješno ispunjavanje obaveza za zatvaranje pregovora u ovom poglavlju će biti poznati danom njihovog otvaranja, ali je, kažu u CBCG, većina uslova i sada poznata.

„Većina uslova i sada je poznata i ona se odnosi na usklađivanje svih naših propisa sa pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti. I pored činjenice da ovo poglavlje još nije otvoreno, to ne znači da se u ovom trenutku ne radi uveliko na ispunjavanju obaveza. U skladu sa radnom verzijom akcionog plana, koja je poslata Evropskoj komisiji, možemo konstatovati da se planira ispunjenje jednog značajnog dijela obaveza i prije formalnog otvaranja pregovora“, kažu u CBCG.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com