Vujanović prihvatio, pa odbio poziv za Moskvu: “Neprirodno je da ignoriše proslavu u svojoj zemlji - Volim Podgoricu

Vujanović prihvatio, pa odbio poziv za Moskvu: “Neprirodno je da ignoriše proslavu u svojoj zemlji

Uz nesumnjivo visoko uvažavanje snage i veličine učešća Rusije u pobjedi nad fašizmom i poštovanje i divljenje žrtvama, koje je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović iskazao svojim prisustvom u Moskvi na obelježavanju 65. godišnjice pobjede nad fašizmom, i svo poštovanje tradicionalnih veza između naših naroda i zemalja, ne bi bilo prirodno da predsjednik ignoriše proslavu u svojoj zemlji, a da prisustvuje paradi u Moskvi, navodi se u saopštenju iz kabineta Vujanovića.

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko je u intervjuu za Dan kazao je da je veoma iznenađen odlukom da Vujanović ne dolazi u Moskvu, te je poručio da je predsjednik prvo potvrdio da će doći na proslavu, a da je nakon sastanka koordinacionog odbora donio drugačiju odluku. 

U saopštenju Vujanovićevog kabineta se navodi da je na sjednici Koordinacionog odbora bilo sasvim prirodno, poštujući veličinu i značaj obilježavanja 70-godišnjice pobjede nad fašizmom, da predsjednik Crne Gore učestvuje i govori na ovoj velikoj manifestaciji, te da Kabinet izražava uvjerenje da će svako dobronamjeran to razumjeti na pravi način.

“13-to julski ustanak Crne Gore u okupiranoj Evropi 1941. je za ponos svih građana Crne Gore. On je zapalio baklju slobode u tami fašizmom pokorene Evrope. Neposustalom borbom svih ratnih godina, podnoseći ogromne žrtve, Crna Gora je izborila svoju slobodu i dala u odnosu na svoju veličinu veličanstven doprinos pobjedi nad fašizmom, na strani saveznika koji su donijeli slobodu Evropi. Crna Gora u kontinuitetu i dosledno iskazuje visoko poštovanje za grandiozan doprinos Sovjetskog Saveza, a time i Ruske Federacije, u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Veličina ljudske žrtve, koja će biti zapamćena u istoriji čovječanstva, obavezuje na vječno pamćenje i poštovanje”, navodi se u saopštenju kabineta Vujanovića.

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, polazeći od važnosti i vrijednosti obelježavanja 70-to godišnjice pobjede nad fašizmom, predložio je da se ovaj veliki jubilej obilježi u Crnoj Gori. Ovaj prijedlog podržala je Vlada Crne Gore i formirala Koordinacioni odbor na čelu sa Predsjednikom Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.

(Foto:forum.cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com