Prednost projektima koji afirmišu CG identitet - Volim Podgoricu

Prednost projektima koji afirmišu CG identitet

Ministarstvo kulture istrajno će njegovati multikulturno biće Crne Gore i principe ravnomjernog regionalnog razvoja kulture, uz maksimalnu moguću podršku svim činiocima u ovoj oblasti, kazao je šef tog resora, Pavle Goranović.

„Moje stupanje na dužnost ministra počelo je u vrijeme kada se razmatraju izvještaji o radu državnih organa u prethodnoj godini, tako da sam bio u prilici da se veoma detaljno upoznam sa svim poslovima realizovanim u ovom resoru u 2014. godini. Kada to kažem ne mislim samo na rad Ministarstva, već i svih javnih ustanova iz njegove nadležnosti“, rekao je Goranović Pobjedi.

Novi ministar je saopštio da su ga po stupanju na dužnost dočekale odluka o izboru u odnosu na javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje finansijske podrške Ministarstva kulture za realizaciju 58 projekata koji se odnose na konzervatorska i arheološka istraživanja, kao i na izradu konzervatorskih projekata i sprovođenje konzervatorskih mjera, kao i odluka o sufinansiranju projekata i programa na osnovu konkursa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, prema kojoj su podržana 162 projekta.

„Napominjem da su taj posao obavile stručne komisije i da ovaj vid raspodjele sredstava smatramo najpravednijim.Prvi utisak je da je realizovan veoma respektabilan program i da je riječ o jednom, u dobroj mjeri, zaokruženom i utemeljenom sistemu, koji svakako treba dalje unapređivati“, dodao je on.

Goranović je najavio da će nakon opsežne analize rezultata programa, biti postavljen novi okvir unapređenja svih djelatnosti kulture koji će se sprovoditi u narednom periodu.

„Posebno važan segment djelovanja biće i reorganizacija opštinskih ustanova, u skladu sa Zakonom o kulturi, te zakonima o arhivskoj, bibliotečkoj i muzejskoj djelatnosti. Jedan dio opština već je sproveo tu reformu, dok određeni broj treba tek da uđe u ovaj proces. Opštinske ustanove na sjeveru su, programom podrške razvoju kulture na sjeveru koje je osmislilo, finansiralo i realizovalao Ministarstvo kulture, dobile značajnu podršku i unaprijedile kako prostore u kome se nalaze“.

Goranović je poručio da će se zalagati za veću transparentnost i dosljedno poštovanje visokih produkcionih i umjetničkih standarda, kao i kriterijuma koji doprinose boljoj regionalnoj i međunarodnoj promociji crnogorske kulture.

„U tom smislu, prioritet treba da imaju oni projekti koji odražavaju i afirmišu osobenost crnogorskog kulturnog identiteta i autentične vrijednosti našeg multikulturnog nasljeđa i tradicije“, rekao je on.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com