Putin i Medvedev na vaskršnjoj liturgiji - Volim Podgoricu

Putin i Medvedev na vaskršnjoj liturgiji

Vaskrsenje Hristovo u svijetu, osim srpske, danas slavi ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci. Predsjednik Rusije Vladimir Putin i premijer Aleksandar Medvedev prisustvovali uskršnjoj liturgiji.

Najveći hrišćanski praznik Uskrs danas širom svijeta obilježavaju pravoslavni hrišćani koji poštuju Julijanski kalendar.

Vaskrsenje Hristovo u svijetu, osim srpske, danas slavi ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci.

Obilježavanje je počelo ponoćnom liturgijom tokom koje su vjernici sa svijećama u rukama učestvovali u molitvi.

Više od 7.000 vjernika okupilo se noćas u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi gdje je uskršnju liturgiju služio patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, prenosi TASS.

Obraćajući se vjernicima i čestitajući praznik, patrijarh Kiril je, između ostalog, apelovao i na mir u Ukrajini.

U Uskršnoj poslanici, patrijarh Kiril je pozvao na samopožrtvovanje u odnosu na bliske i podsjetio na podvige naroda u Drugom svjetskom ratu.

I u Moskvu je iz Jerusalima je poslat Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba. Patrijarh Kiril je sa Blagodatnog ognja upalio svijeću, a zatim je taj plamen drugim svijećama prenijet okupljenim vjernicima.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i premijer Aleksandar Medvedev prisustvovali su uskršnjoj liturgiji u Hramu Hrista spasitelja.

Hram je bilo ispunjen mnoštvom ljudi koji su na liturgiju došli porodično, sa djecom.

Nakon uskršnje liturgije, patrijarh i ruski zvaničnici razmijenili su šarena uskršnja jaja, poklanjajući ih jedni drugima.

Večeras će patrijarh Kiril u Hramu Hrista spasitelja služiti večernju uskršnju liturgiju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com