DANICA GRUJIČIĆ: Ulje od kanabisa moguće samo pod farmaceutskom kontrolom!

Ulje od kanabisa na neki način je droga koja sadrži vise različitih psihoaktivnih supstanci, te stoga mora proći vrlo stroge uslove Agencije za ljekove i medicinska sredstva, objašnjava Danica Grujičić koja vodi radnu grupu Ministarstva zdravlja

Radna grupa Ministarstva zdravlja, formirana kako bi izradila predlog o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, daće mišljenje Ministarstvu do kraja mjeseca, a profesorka Danica Grujičić, koja tu grupu vodi, kaže da se slaže sa idejom legalizacije ulja od kanabisa, ali uz strogu kotrolu Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Grujičić nije mogla da kaže kakvo će mišljenje Radna grupa dati, s obzirom da se u njoj nalaze i ljekari koji su protiv legalizacije.

Ona je istakla da se ti ljekari ne protive da se pacijentima olakšaju tegobe, već tome da se govori kako je ulje od kanabisa lijek protiv raka, što je, kako smatraju, vrlo opasno i neodgovorno prema bolesnicima.

Foto-Ilustracija: Profimedia, Tanjug/AP, UKSSC

Foto-Ilustracija: Profimedia, Tanjug/AP, UKSSC

Dogovor je, dodala je, da se grupa još jednom sastane do kraja aprila i da svako donese svoje naučne dokaze o tome da li se radi o supstanci koja može da pomogne pacijentima ili ne.

– Pod uslovom da ulje prođe Agenciju za ljekove, da se napravi fabrika, ja nemam ništa protiv. Ali, to mora apsolutno biti pod farmaceutskom kontrolom. Ne može da se prodaje na ulici, ne mogu uvoznici da uvoze ne znam odakle, ukoliko nemaju sertifikat proizvodnje – rekla je Grujičić Tanjugu.

Prema njenim riječima, u relevenatnim naučnim časopisima moraju biti objavljene studije da li nešto ima ili nema efekta.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

– Kada imate bilo kakav novi lijek, on mora da prođe određene procedure, dokazivanja da je lijek zaista kvalitetan… Ulje kanabisa danas pojedini mediji i određeni ljudi promovišu kao lijek protiv raka, što je vrlo neodgovorno i opasno – kaže Grujičić.

Ulje od kanabisa, objašnjava, na neki način je droga koja sadrži vise različitih psihoaktivnih supstanci, te stoga mora proći vrlo stroge uslove Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Dodala je da, ukoliko neko želi da prozivodi takvo ulje, mora da garantuje da će u svakoj bočici biti ista koncentracija svih psihoaktivnih supstanci i aditiva, a za to je neophodna fabrika.

Foto-ilustracija: Wikimedia.org

Foto-ilustracija: Wikimedia.org

– Ko hoće da napravi fabriku i lijek, nije nikakav problem, zna se procedura – rekla je Grujičić.

Navodeći da na domaćem tržištu već postoje ljekovi koji imaju isti efekat kao i ulje kanabisa, ali koji nisu preko RFZO dostupni pacijentima, Grujičić je ocijenila da bi Fond mogao da “bude malo širi i dozvoli ljekarima koji rade sa onkološkim pacijentima da prepišu terapiju malo slobodnije nego što je to sada slučaj”.

– Na tome možemo da radimo i to će vjerovatno biti jedan od predloga Radne grupe – podvukla je Grujičić.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Ona je naglasila da, prema njenim saznanjima, za sada ne postoje nikakva naučni dokazi da ulje kanabisa leči rak i apelovala na lekare da vrlo oprezno pričaju o tome onkološkim bolesnicima.

– Svjedoci smo koliki je problem napravio vitamin B12, koji su pacijenti uzimali uporedo sa hemioterapijom i došlo je do strašnih oštećenja jetre. Zato molim pacijente da se pridržavaju ljekova koje im prepisuju ljekari i ne uzimaju ništa na svoju ruku – podvukla je profesorka Grujičić.

Radna grupa formirana je prije oko mjesec dana, nakon što je Udruženje “Lekalizacija Srbije“, podnijelo zahtjev Ministarstvu zdravlja, kojim se traži izmjena Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama, kojima bi se omogućila legalizacija kanabisa u medicinske svrhe.

Foto-ilustracija: Telegraf.mk

Foto-ilustracija: Telegraf.mk

U Radnoj grupi, osim predstavnika Ministarstva zdravlja, su i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, pravde i poljoprivrede, kao i predstavnik Agencije za ljekove i medicinska sredstva i predstavnici udruženja pacijenata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

loading...
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close