Preko 5.000 građana provjerilo da li je upisano u birački spisak - Volim Podgoricu

Preko 5.000 građana provjerilo da li je upisano u birački spisak

Krajem marta Ministarstvo unutrašnjih poslova je predstavilo portalwww.biraci.me, preko kojeg građani mogu provjeriti da li su upisani u birački spisak. Savjetnica ministra unutrašnjih poslova za medije Mirjana Bošković kaže da je do sada preko pet hiljada građana uspješno provjerilo da li je upisano u birački spisak.

“Pozivamo građane da provjere da li su upisani u birački spisak i da li je upisana adresa zaista ona na kojoj žive. Ukoliko nije, pozivamo ih da podnesu zahtjev za promjenu adrese jer je tačna adresa važna za tačnost biračkog spiska. Sve ovo znači da tačnost biračkog spiska, koji je važan za povjerenje u izborni proces, zavisi i od građana. Da bismo ohrabrili birače da provjere podatke i eventualno promijene adresu, MUP je zajedno sa CDT-om pokrenuo kampanju na televizijama ali i na društvenim mrežama. Snimljen je spot a brojne su i aktivnosti na društvenim mrežama kojima se građani pozivaju da provjere da li su u biračkom spisku i objašnjava procedura za promjenu adrese”, kazala je Bošković za Antenu M. 

A za građane koji još nijesu provjerili da li su upisani, Bošković objašnjava kako to da urade. 

“Startovanjem adrese biraci.me otvara se stranica na kojoj se u datom polju ukuca broj lične karte. Rezultat pretrage je biračko mjesto na kome građanin glasa, naziv tog biračkog mjesta, inicijali građanina, kao i adresa i opština prebivališta. Ukoliko prikazana adresa nije ona na kojoj građanin živi, on može podnijeti zahtjev za promjenu adrese prebivališta. Ukoliko želi da promijeni adresu u okviru iste opštine, to može uraditi i preko portala biraci.me. Procedura je jednostavna, a mora da plati 2,5 eura kurirskoj službi za dostavu dokumenta o promjeni adrese. Međutim, ako želi da promijeni prebivalište ili ako promjenu adrese želi da lično uradi, to može učiniti u područnim jedinicama ili filijalama za upravne unutrašnje poslove i za to nije predviđeno plaćanje nikakve takse”, objasnila je ona. 

Iz MUP-a je ranije saopšteno da su sve partije obaviještene o svom pravu da pristupe elektronskom biračkom spisku i provjere informacije koje se u njemu nalaze.

“Do sada je pristup biračkom spisku ostvarila Bošnjačka stranka, a pored njih i Socijalistička narodna partija, koja je tražila da podatke dobije na CD-u”, navela je Bošković. 

Kada su posrijedi aktivnosti za elektronsku identifikaciju birača, u finalnoj fazi je dogovor sa firmom koja je na tenderu dostavila ponudu i očekuje se ubrzo potpisivanje ugovora, kazali su iz MUP-a. 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com