Radnici Boksita danas protestuju ispred upravne zgrade - Volim Podgoricu

Radnici Boksita danas protestuju ispred upravne zgrade

Radnici nikšićkih Rudnika boksita okupiće se danas ispred upravne zgrade preduzeća u znak upozorenja da neće dopustiti slanje zaposlenih na Biro rada i prekid proizvodnje.

Predsjednici obje sindikalne organizacije Boksita, Borisav Bojanović i Ilija Đilas, kazali su ranije agenciji Mina-business da je takva odluka donijeta nakon sastanka u Ministarstvu ekonomije, kao upozorenje nadležnim institucijama da hitno nađu rješenje za situaciju u nikšićkom preduzeću.

Bojanović je rekao da će sačekati do ponedjeljka da vide da li će se neko prijaviti na tender za kupovinu Boksita. On je podsjetio da 21. aprila ističe ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji sa nikšićkom kompanijom Neksan, koja je do sada organizovala proizvodnju i isplaćivala zarade.

Prema njegovim riječima, realizacija socijalnog programa nije, a problem je što nadležni i dalje insistiraju da radnici koji ispunjavaju uslove za penzionisanje nemaju pravo na otpremnine.

„To je pogodilo sve radnike, prije svih zaposlene u Boksitima, jer su kolege po istom osnovu ranije napustile preduzeće uz prosječne otpremnine od oko 25 hiljada EUR”, naveo je Bojanović.

On je dodao da je od 313 radnika Boksita, njih 126 izmjenama i dopunama Zakona steklo uslov za odlazak u penziju. Pitanje je, kako je rekao, koliko će ih se prijaviti, zbog mnogih nagomilanih neriješenih problema, poput povezivanja staža.

Đilas je saopštio da su ministra ekonomije Vladimira Kavarića obavijestili da se nakon odlaska Neksana neće moći potpisati ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji sa drugom firmom, jer je neophodna eksproprijacija zemljišta na Zagradu.

„Razgovarali smo i o ponudi vlasnika Neksana, Miodraga Davidovića, koji je zainteresovan za preuzimanje Boksita, ali uz cijenu i uslove po slobodnoj nagodbi. Odgovoreno nam je da takvu ponudu nijesu mogli razmatrati, jer nema preciziranog iznosa za koji bi kupio preduzeće“, kazao je Đilas.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com