Otkrivene tajne Kleopatrine ljepote - Volim Podgoricu

Otkrivene tajne Kleopatrine ljepote

Žene su se Kleopatri stoljećima divile jer je uspijevala da osvoji srca “nedostupnih” muškaraca. Poslije više od dve hiljade godina, njeni recepti nadmašuju mnoge kozmetičke proizvode, i u kvalitetu i u efikasnosti.

U Kleopatrino doba, ljudi su koristili čak 21 aromatično ulje da bi zaštitili kožu od sunca, liječili strijeborecelulitTretman po kome je i dan danas poznata je Kleopatrina kupka od mlijeka. Zapravo, mlijeko je samo jedan od sastojaka ove bogate kupke. Čitavi bazeni ili kade, bili bi napunjeni toplom vodom i mlijekom.

Kleopatra je voljela aromatično cvijeće i eterična ulja, pa su oni često bili sastojaci njenih kupki. Originalan recept je izgubljen, ali se zna da je korišteno mlijeko magarca, koje je najviše voljela, ali i obično mlijeko može poslužiti.

Najbolje je mlijeko koje sadrži veliki procenat masnoće, jer pomaže suvoj i dehidriranoj koži. Kiseline u mlijeku, posebno mliječne, uništavaju mrtve ćelije kože, a vitamin A i E daju odmoran izgled licu.

Nekada su se mljevene rude miješale sa pečenim bademom da bi se dobila smeđa boja sijenke za oči. Ruda zelenog bakra (malahit) se usitnjavala i prosijavala kako bi se dobila zelena nijansa. Mirisni začin šafran, davao je žutu boju. Kleopatrine sijenke su se nanosile na cio kapak. Današnji tuš za oči (prah od antimona) tada se nanosio zagrijanim štapićima.

Egipćanke su njime uokviravale cijelo oko. Osim što je davalo lijep izgled očima, ujedno je i štitio od prejakog sunca i suve klime. Egipćani su vjerovali da su nenašminkane oči izložene zlu i zbog toga su se šminkali podjednako muškarci, žene i djeca.

Kleopatra je koristila podlogu za šminku na bazi voska. Ova masa je pravljena od životinjske masti i bijelog olova. Podlogu je nanosila na lice i vrat, što joj je davalo izgled veličanstvene statue. Obraze je sijenčila prahom od crvene gline, a usne je bojila mješavinom crvene gline, ljepljivog taloga crvenog vina i kupina.

Nezaobilazni sastojak Kleopatrinih kupki, tretmana za kosu i lice, bio je med. Med hidrira kožu i zato je prirodna osnova za raznovrsne hidratantne proizvode uključujući i losione za čišćenje, kreme, šampone i balzame.

Za rituale ljepote Kleopatra je obilno upotrebljavala zlato sa latinskim imenom Aurum te je spavala sa zlatnom maskom na licu kako bi zagarantovala vječnu mladost.

(Stil)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com