UŽAS: U potpalublju broda smrti bilo zarobljeno još 300 migranta! - Volim Podgoricu

UŽAS: U potpalublju broda smrti bilo zarobljeno još 300 migranta!

Stotine užasnutih migranata su se udavile na krijumčarskom brodu koji se prevrnuo u Sredozemnom moru kod libijske obale.

Strahuje se da se više od 900 ljudi, uključujući 200 žena i 50 djece udavilo pošto se brod prevrnuo. Jedan od preživjelih putnika, muškarac iz Bangladeša je rekao da je na brodu bilo 950 migranata, a 300 je bilo zarobljeno u teretnom dijelu broda.

– Krijumčari su zaključali vrata i blokirali im izlaz kada su pokušali da izađu- rekao je preživjeli, koji je prebačen u bolnicu na Siciliji.

Političari i humanitarne organizacije su napale britansku vladu i druge evropske zemlje jer su podržale kontroverznu odluku Italije  kojom je prošle godine zamijenjena sveobuhvatnija italijanska operacija pretraživanja i spasavanja “Mare nostrum”.

Spasavanje preživelih
Spasavanje preživjelih, Foto: profimedia.rs

Bezakonje u Libiji, poslije rusenja Gadafija, omogućilo je kriminalnim grupama krijumčara da nesmetano šalju čamce sa očajnim emigrantima iz Afrike i sa Bliskog istoka.

Prema procjeni Međunarodne organizacije za migracije, oko 20.000 migranata je stiglo na italijansku obalu ove godine. To je manje nego u prva četiri mjeseca prošle godine, ali je broj mrtvih devet puta veći.

Portparolka UNHCR Karlota Sami rekla je da je 28 ljudi spaseno.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland, pozvao je danas na hitan sastanak ministara spoljnih i unutrašnjih poslova, poslije vijesti o mogućoj pogibiji 700 migranata, čiji se brod prevrnuo u Sredozemnom moru.

Oland je, u intervjuu na francuskoj državnoj televiziji, rekao da će, ako bilans žrtava u ovoj nesreći bude potvrđen, “to biti najveća katastrofa posljednjih godina” na Mediteranu.

(24 sata, Foto: profimedia.rs)

 

2 komentara

  1. There are many fascinating time limits on this page however I don’t determine if these people center to heart. You can find some validity however I am going to take hold opinion until I consider it further. Good article , thanks and that we want extra! Included in FeedBurner as properly

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com