Drobnič: Poglavlje o životnoj sredini najskuplje i najzahtjevnije - Volim Podgoricu

Drobnič: Poglavlje o životnoj sredini najskuplje i najzahtjevnije

Ako su poglavlja 23 i 24-pravosuđe i ljudska prava u predpristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom označena kao “najvažnija“, poglavlje 27 koji se odnosi na životnu sredinu, sudeći prema diskusijama na današnjem okruglom stolu u Pljevljima, najskuplje je i najzahtjevnije koje država kandidat, u ovom slučaju Crna Gora mora ispuniti.

Skup u Pljevljima u susret otvaranju poglavlja 27 organizovali su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Agencija za zaštitu životne sredine, a prema riječima šefa Delegacije EU u Podgorici Mitje Drobniča “životna sredina je jedno od najskupljih i najzahtjevnijih poglavlja u okviru evropskih integracija“. 

“Zato je važno da se tim pitanjima počne baviti rano jer taj proces ispunjavanja kriterijuma za članstvo traži vremena, izazovan je i dosta košta. Da se u ranoj fazi suočite sa izazovima i problemima i da se počnu rješavati da ne bi u pregovorima ovo poglavlje na kraju postalo kočnica i da od njega ne bi zavisilo neko zakašnjenje ulaska Crne Gore u Evropsku Uniju“, kazao je Drobnič.

Prema njegovim riječima EU ne daje recepte kako država kandidat da ispuni uslove za članstvo, već postavlja okvir iz kojeg proizilaze zadaci koje država mora riješiti.

Najzahtjevniji segmenti poglavlja 27 su segmenti koji se odnose na zaštitu vazduha i koji su ujedno najstrožiji, potom na otpadne vode i uopšte upravljanje otpadom, klimatske promjene, kao i industrijsko zagađenje i nivo buke.

To su skupa poglavlja ali neminovna. Tačno je da se može dogovoriti neki prelazni period, da se ne moraju odmah po ulasku ispuniti svi kriterijumi, ali treba imati u vidu da je broj i trajanje prelaznih razdoblja ograničeno. Najvažnije stvari i zadatke treba obaviti prije samog ulaska“, poručio je Drobnič.

Daliborka Pejović, državna sekretarka u Ministarstvu za održivi razvoj ukazala je na nedostatak kadrovskih kapaciteta, na opterećujuće procedure u sferi javnih nabavki, ali i nedostatak finansijskih sredstava.

“Tako probleme Pljevalja, Solane i druge slične probleme moramo rješavati iz budžetskih rezervi i za taj problem nijesmo stvorili mehanizme u proteklom periodu iako smo u zakonu propisali da ćemo formirati vrlo važan institut- Eko fond, kao koncept i način da brzo dođemo do sredstava i efikasno rješavamo probleme“, kazala je Pejović.

Ona je kao najveće rezultate koji su do sada ostvareni u procesu građenja sistema u oblasti zaštite životne sredineto što su na vrlo transparentan način otvorene institucije, što su stvorene nove i što je podignut nivo odgovornosti.

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com