Ko je iz Kolašina ponio deset miliona eura? - Volim Podgoricu

Ko je iz Kolašina ponio deset miliona eura?

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvo protiv NN lica u Kolašinu, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i nesavjesno radeći pribavili protivpravnu materijalnu korist.

CGO je podnio krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv NN lica, zbog osnovane sumnje da su počinili niz krivičnih djela zloupotrebljavajući službeni položaj, nesavjesno radeći u službi, koristeći metode prevare i dovođenja u zabludu, u cilju pribavljanja protivpravne materijalne koristi za sebe i sa sobom povezanim licima u opštini Kolašin”, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

Koordinator programa u toj NVO, Nikola Đonović, podsjetio je da je u emisiji “Petkom u 8” emitovanoj 27. februara, predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović, iskazala sumnje da je ta opština brojnim nezakonitim radnjama sa elementima krivičnopravne odgovornosti, oštećena za više od deset miliona eura. 

Kako je naveo Đonović, Vuksanović je pokazala dokumentaciju koja se odnosi na fakturisane troškove za gorivo od po 80 hiljada eura, gdje se, kako je dodao, osnovano može sumnjati da postoji grubo kršenje zakona i krivičnopravna odgovornost.

On je podsjetio da su u toj emisiji učestvovali i zamjenik osnovnog tužioca u Podgorici, Enes Baković, odbornik Demokratskog fronta u Skupštini Glavnog grada, Goran Radonjić i viši pravni savjetnik u CGO-u, Boris Marić. 

„Sve navedene informacije i dokumentacija iznešeni su u prisustvu Bakovića i državno tužilaštvo je samim tim i do sada moralo preduzeti potrebne, na zakonu zasnovane procedure, radi utvrđivanja pune istine o svemu javno iznijetom vezano za poslovanje bivše uprave opštine Kolašin”, kazao je Đonović.

Prema njegovim riječima, tužilaštvo, koliko je poznato CGO-u, nije preduzelo nikakve mjere i radnje u vezi sa tim pitanjem.

Kako je naveo Đonović, CGO je dostavio snimak emisije koji bi mogao biti osnov i putokaz za pokretanje predistražnih radnji.

„Podsjećam da je i predsjednica opštine Kolašin više puta javno pozivala Tužilaštvo da provjere dokumentaciju u toj opštini, ali da to Tužilaštvo nije učinilo“, rekao je on.

Đonović je pojasnio da je CGO, prateći rad opština u Crnoj Gori, prvenstveno kroz projekat „Korupcija na lokalnom nivou – nulta tolerancija!“, koji su realizovali u saradnji sa NVO Institut Alternativa, Bonum i Nada, ukazao na niz problema u lokalnim samoupravama i dao konkretne prijedloge njihovih rješenja i podsticao lokalne samouprave i građane da počnu da rade na suočavanju sa tim problemima. 

Đonović smatra da se posljedice, na koje su tim projektom ukazali, mogu spriječiti uvođenjem sistemskih mehanizama kontrole.

On je naveo da je potrebno je posebnu pažnju posvetiti načinu i karakteru raspolaganja imovinom lokalne samouprave, procesu usvajanja završnog računa budžeta lokalne samouprave i godišnjem blagovremenom praćenjenju realizacije budžeta.

Prema njegovim riječima, opština Kolašin nije jedina koja ima ogromne dugove kao rezultat neodgovornog upravljanja resursima lokalne samouprave, već je to slučaj i sa drugim opštinama. 

„Stoga je neophodno unaprijediti transparetnonst u svim oblastima kako bi građani bili u mogućnosti da prate rad opštine, a time i bili proaktivniji, dok je za nanešenu štetu, koju na kraju plaćaju građani, neophodno utvrditi konkretnu odgovornost pojedinaca“, zaključio je Đonović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com