Popović: Nije tačno da sam poklanjao sindikalne stanove! - Volim Podgoricu

Popović: Nije tačno da sam poklanjao sindikalne stanove!

Imenovanje generalnog sekretara Saveza sindikata (SSCG) Marka Nikčevića za predsjednika Borda direktora te radničke organizacije u Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) nije u skladu sa Statutom SSCG, saopštio je dosadašnji predsjednik tog tijela Danilo Popović.

Popović, koji je smijenjen sa te funkcije na vanrednoj sjednici Skupštine SSCG u ponedjeljak, kazao je da u Statutu SSCG piše da generalni sekretar i predsjednik Skupštine ne mogu biti članovi nijednog borda direktora gdje je osnivač SSCG.

“Pojedini članovi Skupštine su me informisali da je Skupština ilegalna, jer se na vanrednoj sjednici ne može nekome verifikovati mandat, a oni su da bi imali kvorum verifikovali mandate trojici ili četvorici”, rekao je Popović na konferenciji za novinare. On je kazao da ga o vanrednoj Skupštini niko nije informisao, što je bio red kako bi mogao da odgovori na optužbe.

Popoviću mandat ističe u julu. Prema nezvaničnim informacijama iz SSCG, odluka o smjeni je posljedica toga što je Popović odbio kontrolu poslovanja u Fondu. “Dosadašnja komunikacija između mene, kao predstavnika SSCG u Fondu i Saveza bila je odlična”, dodao je Popović.

On je podsjetio da je završni račun o poslovanju usvojen 31. marta i dostavljen SSCG, kao i pismo da Bordu direktora ističe mandat 19. jula. “Dostavili smo i odluku Borda direktora o zahtjevu Vlade da se angažuje međunarodni revizor i uradi reviziju. Čulo se dosta dezinformacija o poslovanju Fonda, pa nakon revizije možemo komentarisati je li bilo nekih sumnjivih poslova ili nije”, kazao je Popović.

CFSSI, kako je rekao, nikada nikome nije poklonio stan jer na to nema pravo.

“Ove godine CFSSI završava dvije hiljade stambenih jednica u Crnoj Gori i one se dijele preduzećima i ustanovama koje su članice Fonda. Kome će to preduzeće dati stan, nije uloga Fonda da provjerava”, naveo je Popović.

On je dodao da je Fond kroz dvije hiljade stanova krajnjem kupcu uštedio 63 miliona EUR u odnosu na tržišne cijene.

“Ne stoje optužbe da sam prelaskom u Fond prenio sa računa SSCG 1,9 miliona EUR. To su pare poslodavaca koje su uložene u Fond, odnosno ako je neki poslodavac uložio 50 hiljada EUR Fond je dužan da mu to vrati kroz broj kvadrata stana”, objasnio je Popović.

On je kazao da ne zna zašto Nikčević ima želju da dođe u Fond. “Čujem komentare da ima svoja građevinska preduzeća, ne mogu da tvrdim jesu li istiniti. Nije mi jasno ni zašto angažuje dva tjelohranitelja. Nikčević je i predsjednik Borda u Rekri i hoće da bude ovdje”, kazao je Popović.

On je rekao da su mu naredni koraci da odgovori Skupštini SSCG da nema ništa protiv njegove smjene, ali da hoće da se ispoštuje Statut SSCG, nakon čega će se obratiti i Upravnom sudu.

“U SSCG se bave ličnim stvarima, a ne brane radnički interes. Donesen je novi zakon o radnim odnosima, na koji niko nije reagovao osim generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđe Kekovića”, dodao je Popović.

On je kazao da bi želio da nastane jedinstvo u SSCG i da počnu da se bave sindikalnim vođstvom, a ne o tome kako će raspodijeliti funkcije.

(rtcg)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com