Home / NOVOSTI / Hronika / RASKRINKANI SAJBER KRIMINALCI: Mafija sjekla i prste!

RASKRINKANI SAJBER KRIMINALCI: Mafija sjekla i prste!

Nebojša Bošković (51), vlasnik Krisma grupe iz Podgorice i barske Melgonia Primorke jedan je od uhapšenih u policijskoj akciji “Baron”. Uhapšena je i Nataša Golović (31) iz Nikšića, zbog sumnje da su zajedno računarskim prevarama prisvojili više od milion i po eura.

Treći osumnjičeni je Beograđanin Miloš Čujović (31) koji se već nalazi u zatvoru u Spužu.

Čujović je jedan od deset uhapšenih u policijskoj akciji “Fokus”, koji se terete za milionsku računarsku prevaru, a iza spuških rešetaka je od septembra 2012. godine. 

Riječ je o prvom hapšenju za tu vrstu prevare sa tolikim iznosom u Crnoj Gori, a Čujović je poznat i kao prva osoba koja je u Srbiji uhapšena zbog internet prevare, još 2003.Prema pisanju srpskih medija tamošnja policija je imala saznanja i da se iz Srbije sklonio kada su mu prije šest godina osobe iz kriminalnog miljea zbog neraščišćenih računa odsjekle tri prsta na ruci!
U Podgorici su uhapšeni braća Nikola (24) i Nebojša Marković (26), Bojan Pejović (25), Dragan Kovačević (32), Radonja Vulević (30), kao i Slađana Medenica (27) u Kolašinu. Zagoričani su imali su dogovor sa srpskim državljaninom Milošem Čujovićem, sa kojim su zbog njegovog kompjuterskog znanja dijelili zaradu po principu pola njemu, pola njima. On je uhapšen u iznajmljenom stanu na Zabjelu.
U bjekstvu su Vidoje Stanišić i Saša Klikovac, kažu u crnogorskoj policiji.
 
Hakerska krađa u kojoj su računi građana evropskih zemalja ostali manji za oko milion evra otkrivena je kada je grupa počela da pretjeruje, a radnici jedne banke prijavili sumnjivo svakodnevno podizanje većih suma. Početkom ljeta, u bankama su svakodnevno podizali po 1.000 ili 2.000 evra, međutim, tokom jula i avgusta počele su da liježu uplate po 50.000 i 150.000 evra na ime navodnih investicija u Crnoj Gori. Grupa je podigla 195.474 evra, koje su trošili na luksuzne automobile i provod na primorju, dok im je blokirano oko 488.200 švajcarskih franaka i 555.428 evra, koje su prebacili na račune u Crnoj Gori.

“Na osnovu kriminalističke obrade u ovom predmetu sumnja se da je na teritoriji Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije formirano kriminalno udruženje u cilju vršenja krivičnog djela računarska prevara, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi članovima ove kriminalne grupe i drugima licima. Organizator ovog kriminalnog udruženja, kako se sumnja, je N.B, a pripadnici su M.Č. i N.G, dok je jedan broj lica – stranih državljana, čiji je identitet našim policijskim službenicima poznat, za potrebe ovog kriminalnog udruženja otvarao račune u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Albaniji”, saopšteno je danas  iz Uprave policije.

“Sumnja se da je jedan dio tih novčanih sredstava, nakon opisanih radnji, u kratkom vremenskom intervalu, putem e–bankinga, zatim transferisan u korist računa drugih fizičkih i pravnih lica koji su otvoreni na teritoriji Kine, a da je drugi dio novca podizan u gotovini na teritoriji navedenih susjednih zemalja te da je taj dio novca potom transportovan u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju Uprave policije i dodaje da su Bošković, Golović i Čujović, kako se sumnja, vršeći krivična djela koja im se stavljaju na teret, uz učešće stranih državljanja u tim kriminalnim radnjama, sa računa lica iz Švajcarske i Lihtenštajna uspjeli da transferišu novac u ukupnom iznosu od 1.446.171,80 eura, od čega su nadležni organi privremeno blokirali 249.425 eura.

Bošković i Golović su, uz krivičnu prijavu, privedeni zamjeniku Višeg državnog tužioca u Podgorici, zbog osnovane sumnje da su, na organizovan način, počinili krivična djela kriminalno udruživanje i računarska prevara, a krivičnom prijavom obuhvaćen je i Čujović, koji se nalazi u ZIKS-u.

“Po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici danas su uz krivičnu prijavu privedena dva lica lišena slobode, dok je treće lice dovedeno iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, jer je u toku izvidjaja utvrđeno da je kriminalne aktivnosti preduzimao iz pritvorske jedine IKS Spuž. Podnošenje krivične prijave uslijedilo je nakon višemjesečnog rada tužilaštva u saradnji sa policijom, u toku kojeg je tužilaštvo preduzimalo radnje i u okviru međunarodne pravne pomoći, a sve u cilju prikupljanja podataka i dokaza u pravcu krivičnih djela koja su osumnjičenima stavljena na teret. Navedena lica su upravo saslušana u svojstvu osumnjičenih u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i protiv istih će u zakonskom roku biti donijeta naredba o sprovođenju istrage. Sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici biće podnijet predlog za odredjivanje pritvora”, navodi se saopštenju Višeg državnog tužioca u Podgorici Sanje Jovićević.

Prema navodima optužnice, za kriminalno udruživanje i računarsku prevaru, osim Čujovića, optuženi su i Podgoričani Nikola M. Marković, Vidoje S. Stanišić, Nebojša M. Marković, Saša V. Klikovac, Dragan N. Kovačević, Bojan N. Pejović, Radonja D. Vulević, Boris B. Petričević i Slađana M. Medenica.

Prema optužnici, oni su hakerskim prevarama uspjeli da sa tuđih računa iz inostranstva “skinu” 1.186.673 eura, od čega su podigli 223.516,17 eura. Ostali dio novca blokiran je na deviznim računima okrivljenih po nalogu crnogorskog tužilaštva. 

(Foto: Vijesti) 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com