Đukanović: Infrastrukturna povezanost donosi ekonomski rast - Volim Podgoricu

Đukanović: Infrastrukturna povezanost donosi ekonomski rast

Izgradnja podvodnog kabla između Crne Gore i Italije biće od velike važnosti, ne samo za region, nego i šire, kazao je u Briselu premijer Milo Đukanović, dodajući da će se njime obezbijediti dobra osnova za korišćenje energetskog potencijala regiona. 

Đukanović je, na sastanku zapadnobalkanske šestorke sa komesarima EU za proširenje i susjedsku politiku i saobrćaj, rekao da je Zapadni Balkan spreman da posvećeno i ubrzano radi na agendi unapređenja povezanosti, “svjesni da je to cilj koji će dovesti do unutrašnje stabilnosti i konkurentnosti našeg Regiona, do podsticanja rasta i zapošljavanja“. 

“Infrastrukturno povezivanje će donijeti ekonomski rast i otvaranje novih mogućnosti, i istovremeno smanjiti migratorni pritisak regiona prema EU“, istakao je on.

Po ugledu na metodologiju koja je primijenjena pri definisanju Glavne Trans-evropske saobraćajne mreže TEN-T, Glavna saobraćajna mreža u regionu Zapadnog Balkana će, smatra Đukanović, imati za fokus kvalitetno povezivanje glavnih gradova, ekonomskih centara i glavnih luka, konekcijama ostvarljivim u vremenskom horizontu do 2030. godine.

“S obzirom da su ključni koridori i veze mogli postati dio Glavne mreže samo ukoliko se države članice EU obavežu da mogu realizovati ulaganja i postići neophodne tehničke standarde do 2030. godine, svjesni smo da fokus Glavne mreže u Regionu treba da bude na najvažnijim unutrašnjim vezama, za koje treba osigurati da zemlje imaju potreban fiskalni prostor i budžetska sredstva da realizuju njihovu izgradnju na vrijeme. Obavezanost cijelog Regiona na ovakav pristup će dati kredibilitet čitavom procesu”, naglasio jen Đukanović.

On je napomenuo da je, prilikom izrade prioritetnih prijedloga, Crna Gora vodila računa o sopstvenim kapacitetima i o mogućnosti da se do 2030. godine završe predloženi projekti. 

“Održivost i izvodljivost ulaganja bili su osnovna vodilja našeg pristupa. Mi vjerujemo da region treba da pokaže razumijevanje za ono što suštinski jesu prioritetni i realni projekti, kako bi dosli do mreže koja će nas povezati i međusobno i sa Evropskom unijom”, dodao je Đuakanović.

Prema njegovim riječima, cilj ne treba da bude izgradnja najšire regionalne Glavne mreže, već fokusiranje na najvažnije segmente koji se mogu realizovati do 2030. Godine.

“Time bismo doprinijeli stvaranju dodatne vrijednosti cijelom procesu i učvrstili uvjerenje svake zemlje da joj se investicija isplati, s obzirom na saznanje da i njeni susjedi dijele istu posvećenost. Ovo je jedini put da se uloženi napori, kapaciteti i resursi valorizuju na pravi način i da imaju multiplikativne efekte po ekonomiju našeg regiona”, kazao je premijer.

On je ukazao da je, u cilju unapređenja saobraćajne povezanosti, izuzetno važna saradnja sa evropskim partnerima. 

“Kada je u pitanju proces finalizacije sporazuma o Glavnoj saobraćajnoj mreži u regionu Zapadnog Balkana, konferencija ministara vanjskih poslova i saobraćaja zapadno-balkanse šestorke u Prištini je bila dobar test kao pokazatelj ostvarenog napretka u oblasti saobraćaja i spremnosti za njeno uspostavljanje. I današnji sastanak je dokaz da smo spremni”, rekao je Đukanović.

Nakon ustanovljavanja Glavne mreže u regionu Zapadnog Balkana, Đukanović je istakao da će se saradnja biti fokusirana na zajednički odabrane prioritetne projekte, koji daju doprinos regionalnom razvoju, uz podršku Evropske unije i drugih međunarodnih partnera.

“Vjerujem da sve zemlje kao i Crna Gora prepoznaju značaj integrisanog pristupa za razvoj saobraćajne mreže. Kroz balansiran razvoj fizičke infrastrukture i mjera horizontalne politike, možemo dati dodatan doprinos razvoju saobraćajnog sistema, koji treba i može da odgovori modernim i dinamičnim potrebama nasih društava”, naglasio je on.

Đukanović je izrazio podršku podršku pojačanoj inicijativi Evropske komisije EK da se do kraja godine potpiše ugovor o saobraćajnoj zajednici. 

“Uvjereni smo da će kao i Energetska zajednica, to biti značajan impuls za kvalitetnije usklađivanje sa standardima EU”, zaključio je Đukanović.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com