Kuda nakon osnovne škole? - Volim Podgoricu

Kuda nakon osnovne škole?

Zavod za zapošljavanje Crne Gore predstavio je danas informator „Kuda nakon osnovne škole“ čiji je cilj da upozna mlade sa stanjem na tržištu rada, zahtjevima poslodavaca i kriterijumima koji su značajni za zapošljavanje.

Savjetnica Zavoda za zapošljavanje Jevrosima Pejović kazala je da je informator namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola, njihovim roditeljima.

Ona je objasnila da će informator biti dostupan u svim osnovim školama u Crnoj Gori, biroima rada i centrima za profesionalno savjetovanje.

„Ove godine oko 7,6 hiljada učenika završava osnovno školovanje i zbog toga što se današnje tržište rada odlikuje nesigurnošću koju nose brze promjene, pružanje podrške mladim osobama, prilikom izbora zanimanja, predstavlja veliki izazov“, navela je Pejović.

Prema njenim riječima, izbor srednje škole ne bi trebalo da bude samo nastavak obrazovanja već i izbor zanimanja i sticanja znanja primjenljivih u praksi, koja će pomoći mladoj osobi da se lakše i brže uključi na tržište rada.

Ona je rekla da Zavod, imajući sve to u vidu, unapređuje usluge iz oblasti profesionalne orijentacije da bi se stvorili uslovi za kvalitetno profesionalno informisanje i savjetovanje koje bi, kako je navela, odgovarilo potrebama tržišta.

Pejović smatra da je neracionalan izbor zanimanja, koji je prouzrokovan ne uzimanjem u obzir ličnih karakteristika, zahtjeva zanimanja kao i potreba tržišta rada, jedan od čestih uzroka nezapošljenosti.

„Današnja ekonomija traži pojedinca spremnog da se prilagodi i da upravlja brzim promjenama, zbog čega Zavod za zapošljavabnje aktivno učestvuje u uspostavljanju savremenog sistema karijerne orjenacije mladih, a jedna od aktivnosti u tom cilju je izdavanje ove publikacije“ pojasnila je Pejović.

Ona je rekla da su Ispitni i Centar za stručno obrazovanje bili partneri Zavoda u kreiranju te publikacije, kao i Srednja likovna škola „Petar Lubarda“ sa Cetinja, navodeći da je učenica te škole, Jovana Kapisoda, autorka grafičkog rješenja naslovne strane informatora.

Savjetnica Centra za informisanje i profesionalno savjetovanje (CIPS) Aida Dizdarević, kazala je da je informator štampan u osam hiljada primjeraka što će biti dovoljno za sve učenike.

Ona je dodala da se u informatoru nalaze osnovne informacije na šta mladi treba posebno da obrate pažnju prilikom donošenja tako važne odluke o izboru zanimanja.

„Mladi bi, sa osobama koje su važne u njihovim ličnim i profesionalnim razvojima, trebalo da obrate pažnju koja su to njihova interesovanja, sklonosti i sposobnosti koje treba uskladiti sa željama i ponuđenim školama u gradovima u kojima žive“, smatra Dizdarević. 

Na pitanje koja su to zanimanja prilikom savjetovanja koja preporučuje mladima, Dizdarević je kazala da se u informatoru nalazi dio koji se bavi oblastima rada.

„Srednje škole koje se bave određenim oblastima rada, posebno na obrazovnim profilima, obrazloženi su svi zahtjevi i karakteristike određenog zanimanja“, pojasnila je ona.

 

(Rtcg/Foto: Novosti.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com