Ko tjera strane investitore iz Crne Gore? - Volim Podgoricu

Ko tjera strane investitore iz Crne Gore?

Višemilionski projekti stranih investitora koji su raspoloženi da ulažu u našu državu iz godine u godine propadaju ili kasne sa realizacijom. Sve to za posljedicu ima lošu poruku budućim investitorima, koji teško da će ulagati u državu u kojoj se administrativni i imovinski problemi rješavaju godinama.

Najekstremniji primjer da moramo da promijenimo svoju politiku prema stranim investitorima predstavlja projekat Maljevik, koji punih osam godina ne može da se realizuje. Da stvar bude još zanimljivija, investitor je uplatio opštini 32 miliona eura za zemljište, ali zbog niza problema i izmjena detaljnog urbanističkog plana danas umjesto luksuznog naselja u Baru imamo samo ledinu, pišu Viken novine.

Tokom 2011. godine firma “Sonuba Montenegro”, koja je 2007. kupila 20 hektara zemljišta u Maljeviku i najavila investiciju od 300 miliona eura, promijenila je vlasnika. Novi vlasnik, ruska Merkur grupa, zatražila je izmjenu detaljnog urbanističkog plana, ali do danas on nije izmijenjen.

U Ministarstvu turizma uvjeravali su građane da će do kraja 2013. sigurno početi gradnja na Maljeviku, ali je sve ostalo na priči. Dvije godine kasnije, a osam godina od prodaje 20 hektara zemljišta u Baru slučaj Maljevik je završio na sudu.

Predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić rekao je Vikend novinama da se ne može računati na razvoj ukoliko nemamo stranih investicija, zbog čega će učiniti sve da zadrži Merkur grupu.

Problem je, kako tvrdi prvi čovjek Bara, sudska presuda i 10 miliona eura za komunalije shodno prvom projektu.

“Novi vlasnik koji je preuzeo obaveze preuzeo je i obaveze komunalija. Međutim, njemu ne odgovara taj plan, koji je iznosio 350.000, jer on hoće 150.000 kvadrata ekskluzivnih objekata da pravi. Uložio je sudu žalbu na to i čeka se revizija od strane Vrhovnog suda. Sada nijedna skupštinska odluka ne može da derogira odluku suda. Tako da je oko toga zastalo, a mi ćemo učiniti sve u okvirima zakona da tu investiciju aktiviramo”, objasnio je Srzentić.

Hladan tuš za Crnu Goru bilo je nedavno odustajanje Rojal grupe od investicije na Kraljičinoj plaži između Bara i BudveMeđutim, ovo je samo jedan od nekoliko primjera gdje je država morala drugačije da reaguje i da sve učini da zadrži investitore koji su planirali u Crnu Goru da ulože stotine miliona eura i da doprinesu razvoju naše ekonomije. Projekat na Valdanosu u Ulcinju vrijedan 220 miliona eura propao je, a kompanija Kjubus luks je odustala od investicije jer je Vlada tražila dostavljanje garanicja iako to prvobitno nije bilo predviđeno tenderom. U najjužnijem crnogorskom gradu propao je i projekat kompanije Star of Montenegro, koja je odustala od izgradnje novog objekta na temeljima srušenog hotela Jadran. Propala je investicija od skoro 50 miliona eura…

Aneksi ugovora o zakupu Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže prošli su Zakonodavni i Odbor za ekonomiju, finansije i budžet prije skoro godinu, ali do danas se nijesu našli u skupštinskoj proceduri. Razlog tome je najvjerovatnije neslaganje unutar vladajuće koalicije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com