MATURANTI, evo koja zanimanja trebaju Crnoj Gori - Volim Podgoricu

MATURANTI, evo koja zanimanja trebaju Crnoj Gori

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, posjetio je danas srednju stručnu školu “Spasoje Raspopović“ u Podgorici, u kojoj se, između ostalih zanimanja, obrazuju kadrovi iz oblasti poljoprivrede: poljoprivredni tehničar, prehrambeni tehničar i pekar.

Tom prilikom je istaknuto da je potrebno obrazovanje kadrova iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Ministar se, kako je istakao, uvjerio da se na poljoprivrednim smjerovima u ovoj školi kvalitetno obrazuje kadar koji ima šansu da odmah po završetku školovanja nađe zaposlenje u sektoru proizvodnje hrane ili nastavi školovanje na srodnim fakultetima.

Kao najvažnije istakao je mogućnost otvaranja sopstvenog biznisa u poljoprivredi.

“S obzirom na to koliko ulažemo u promociju zanimanja u poljoprivredi, impresioniran sam onim što sam vidio u školi. Drago mi je da  sam čuo da najveći broj đaka koji izađe iz ove škole nalazi zaposlenje, što govori o preduzetničkom duhu koji se u njoj razvija. Ima mnogo prostora da pojačamo saradnju između škole i Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija u državi, kao i drugih škola”, rekao je Ivanović. 

Ministar je tokom obilaska škole razgovarao i sa učenicima o važnosti obrazovanja i specijalizovanja za određene oblasti poljoprivrede, u kontekstu potencijala za razvoj ove oblasti u Crnoj Gori, posebno mogućnosti da se mladi okrenu biznisu u poljoprivredi.

“Danas sam u razgovoru sa đacima osjetio dinamičan duh koji imaju srednjoškolci i njihovu želju da se bave privatnim poslom. To ne smijemo ugušiti. Nasuprot, sve što činimo kroz različite programe, moramo još dublje spuštati ka srednjoj, ali i osnovnoj školi, kako bi razvijali ono što će dugoročno dati efekte za razvoj crnogorske ekonomije i društva u cjelini. Previše smo opsjednuti miilionima i velikim projektima, da ne vidimo male projekte koji se razvijaju, konkretno u ovoj školi, kao i zanimanja bez kojih ne možemo da opstanemo kao društvo”, rekao je Ivanović.

Ministar je čestitao menadžementu škole na posvećenosti edukaciji djece, ali i zahvalio na dodatnoj obavezi datoj Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Dali ste nam obavezu da u narednom periodu pokušamo da razvijemo nove programe, novi vid saradnje koji će doprinijeti da broj upisanih u školu, možda već od juna, bude veći. Mjerila naših budućih projekata biće, upravo, broj upisanih đaka, projekata i novih inicijativa”, poručio je Ivanović.

Direktorica SSŠ “Spasoje Raspopović” Ljeposava Vuksanović zahvalila se Ministru na izdvojenom vremenu, čime je, kako je kazala, podsjetio na važnost školovanja zanimanja u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane.

Ona je istakla da učenici koji završe navedene smjerove vrlo lako nalaze zaposlenje nakon školovanja, da imaju dovoljno znanja da osnuju privatni biznis i da nastave školovanje.

“Jedini školujemo ova zanimanja, kojih nema na Birou rada. Zato pozivam sve buduće srednjoškolce i njihove roditelje da posjete našu školu i direktno se uvjere u spremnost nastavnog kadra, mogućnosti obrazovanja, koji otvaraju perspektivu za njihovu djecu”, kazala je Vuksanović.

Jedan od zaključaka posjete ministra Ivanovića školi jeste da treba raditi na realizaciji projekata kroz koje bi se učenici dodatno praktično edukovali povezivanjem sa turističko-ugostiteljskom privredom, i mogućnosti za prodaju proizvoda koji se prave u njihovim radionicama, poput sireva i peciva.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com