I Hrvati i Srbi žele EPCG - Volim Podgoricu

I Hrvati i Srbi žele EPCG

Hrvatska elektroprivreda najavila je više investicija u regiji, a prvi korak, kako je nezvanično saopšteno, mogao bi biti preuzimanje Elektroprivrede Crne Gore.

Aranžman, navodno, uključuje i dogovor o ulaganju u Termoelektranu Pljevlja II, na kojem su radili i hrvatski konsultanti.

“Nijesmo još ušli u ozbiljne pregovore, ali interes mogu potvrditi. Prije same akvizicije mora se još puno toga dogoditi na domaćem tržištu”, rekao je za Večernji list izvor iz hrvatske Vlade.

Riječ je, prije svega, o inicijalnoj javnoj ponudi dionica kojom bi se prikupio kapital za investicije.

Slične namjere prema EPCG pokazuje i Elektroprivreda Srbije, čije je planove objavio srpski premijer Aleksandar Vučić. On je rekao da je Srbija zainteresovana da kupi i Elektroprivredu Republike Srpske, na šta je Milorad Dodik odgovorio da – nije na prodaju.

“Ne želimo privatizovati EPS, nego proširiti svoj uticaj. Razgovaramo s Republikom Srpskom i Crnom Gorom”, rekao je Vučić, te dodao da je u toku analiza koja će pokazati profitabilnost tog poteza, ali da nije sporno da bi preuzimanje dva tržišta značilo puno za jačanje srpske ekonomije.

Elektroprivreda Crne Gore vlasnički je podijeljena između države, koja ima 51,02 odsto dionica i strateškog partnera, italijanske kompanije A2A koja ima 41,74 odsto udjela, koja, navodno želi izaći iz partnerstva. 

Italijani su teško pristali na ulaganje u TE Pljevlja II, a za Crnu Goru to je važan strateški projekt.

U slobodnoj prodaji je 1,23 odsto dionica, a na crnogorskoj berzi cijena dionice je u petak iznosila 3,5 eura, što znači da paket akcija u vlasništvu kompanije A2A vrijedi nešto više od 190 miliona eura.

HEP razmatra i mogućnost ulaganja u hidroelektrane u BiH i nekoliko preduzeća s područja Srbije, Slovenije i BiH preko kojih bi ušao na tržište distribucije.

(Portal Glavnog grada VP/RTCG)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com