Na šta Crnogorci uludo troše: Kako iz “dvojke” da dobacim curi: “Mala, bi li se provozala?” - Volim Podgoricu

Na šta Crnogorci uludo troše: Kako iz “dvojke” da dobacim curi: “Mala, bi li se provozala?”

Do novca se danas teško dolazi, ali se zato lako potroši. Kriza, međutim, nije uništila duh, pa Crnom Gorom godinama kruži krilatica: “Zarađujem 300 a trošim 800, kako, na znam!”

Da vole da se pokažu u društvu, provozaju skup auto, izbace na sto najnoviji telefon, i časte cijelu kafanu, za Crnogorce je odavno poznato. Vole da se “džekiraju”, a nemaju baš uvijek pokriće na računu u banci, ili u kešu…

Činjenica je da često trošimo više nego što nam pokrivaju prihodi, bilo da su u pitanju muškarci ili žene. Muškarci, da impresionraju društvo, a žene da “zakamufliraju” depresiju, nezadovoljstvo ili, jednostavno, kako kaže jedna Podgoričanka da se osjeća “bolje”.

– Međutim, taj osjećaj, kad, recimo, kupim bezobrazno skupe cipele, kratko traje, dok ne shvatim da novčanik prazan!, kaže ova 35-godišnja pravnica iz Podgorice.

Bilo da se radi o šopingu, automobilima ili skupim izlascima, Crnogorci često precijene svoje mogućnosti i nađu se u – finansijskim problemima! Deviza “lako ćemo”, često im se obije o glavu.

Evo nekoliko stvari na koje trošimo i kad nemamo!

Svadbe

Iako mladi u Crnoj Gori sve manje prave velike svadbe, još uvijek je to događaj zbog kojeg se svi “otvore” i više nego što mogu! Često se računa da će uloženo vratiti gosti koji po tradicionalčnom običaju daruju mladu, ali je kriza i tu učinila svoje. Darovi su sve “oskudniji” pa mladenci nerijetko zbog raskošne svadbe, zajednički život počinju iz – minusa!

Kreditne kartice

Gotovo svi imaju kreditne kartice, a najgori slučaj je kada nemaju dovoljno prihoda za pokrivanje mjesečnih rata. U tom slučaju kreditna kartica je najjednostavniji recept da bankrotirate, jer je pozajmljivanje novca banke na ovaj način, izuzetno skup, a banke – nemaju milosti!

Automobili

Crnogorci su poznati kao ljubitelji “ljutih mašina”, pa automobili koje voze najčešće prevazilaze njihove finansijske mogućnosti.

– Kako da parkiram “golfa dvojku” pored vrh ribe, i da joj kroz prozor dobacim “Mala, bi li se provozala?”, kaže jedan Podgoričanin.

Čak i oni stariji, porodični ljudi, često precijene svoje mogućnosti, uzmu novi auto na lizing ili podignu kredit, jer je to “statusni simbol”, i tako uđu u finansijske probleme. 

Telefoni

Crna Gora je u evropskom vrhu po broju mobilnih telefona po glavi stanovnika. Ovaj trend nošenja dva ili tri mobilna, pomalo opada, ali je sad imperativ imati – najnoviji “ajfon”. Momci i cure su spremni na najveća odricanja da bi bili viđeni sa najnovijim modelima. 

Rasipanje po “fensi” mjestima i na markiranu garderobu

U Podgorici ima kafića i restorana gdje se može popiti kafa, pristojno jesti ili dobro provesti po pristojnim cijenama. Međutim, čak i oni koji nemaju novca, utrkuju se da budu viđeni u skupim restoranima i na lokacijama koje su “u trendu” a uglavnom su najskuplje u gradu! Važno je biti “viđen” i “čekirati” se upravo sa tih mjesta, i sve to objaviti na društvenim mrežama!.

Slično je i sa garderobom: Bezobrazno skupi markirani komadi postali su neodvojivi dio imidža onih koji nemaju stila. Iako je danas garderoba najjeftinija, i ko ima iole ukusa i stila, može izgledati moderno i atraktivno i sa malo novca, mnogi se rađe odlučuju za neku “marku” pa šta košta da košta! 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com