Odbijen predlog o zakupu Mamule - Volim Podgoricu

Odbijen predlog o zakupu Mamule

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije podržao Predlog odluke o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, za koji poslanici opozicionih partija tvrde da sadrži elemente korupcije.

Predlog odluke su podržali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke partije, dok su protiv bili oni iz Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pozitivne Crne Gore.

Sjednici Odbora nije prisustvovao poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Damir Šehović, dok je predstavnik Force, Nik Gjeloshaj, zbog obaveza, morao da je napusti prije izjašnjavanja o Predlogu odluke.

Poslanik DF-a, Nebojša Medojević, smatra da je davanje u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula posao koji sadrži sve elemente korupcije, kao i da je proglašavanje svakog stranca strateškim investitorom Crnu Goru već mnogo koštalo.

„Egipatski tajkun Samih Sawiris, vlasnik Orascoma, sa kojim je u februaru zaključen Ugovor o zakupu Mamule, je sporan, jer je on povezan sa bezbjednosnim strukturama regiona, Mediterana i Bliskog istoka“, rekao je Medojević na sjednici Odbora.

On je dodao da se na taj način strancu poklanja dio teritorije Crne Gore, kako bi na njoj gradio privatnu vilu, koja neće biti u funkciji turizma.

„To nije obično parče zemlje, već je tu neophodan drugačiji pristup valorizaciji“, saopštio je Medojević.

On je poručio da DF neće dozvoliti da se na taj način zloupotrebljava vlast, jer nije poznato koji je javni insteres od takvog projekta, za koji nema garancija o ispunjavanju investicionih obaveza vrijednih 15 miliona eura, niti se zna koliko radnika će biti zaposleno.

Poslanik DPS-a, Zoran Jelić, kazao je da se u Crnoj Gori ustalila praksa da se svaki strani investitor osporava, proglašava tajkunom ili špijunom.

„Ukoliko ima indicija da je neko špijun ili tajkun, onda dostavite nadležnim dokaze za takve tvrdnje“, rekao je Jelić i dodao da je neumjesno govoriti da se tu radi o otimanju privatne imovine.

 On smatra da je predložena odluka o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula dobar, pogotovo ako se uzme u obzir da je ostrvo bilo zapušteno i da nije korišćeno u turističke svrhe.

„Neozbiljne su i tvrdnje da će se na ostrvu graditi privatna vila. Objekat koji će se raditi u skladu je sa projektom“, poručio je Jelić.

Ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula predstavnici Vlade i švajcarskog Orascoma potpisali su u februaru. Tender za dugoročni zakup raspisan je 6. decembra 2013. godine, a ponude su dostavili Orascom i holandski Vos Investment.

Orascom Development je za 49 godina zakupa ponudio 1,5 eura po metru kvadratnom zemljišta i 90 centi za kvadratni metar akvatorijuma, što je 50 odsto više od minimalno traženog iznosa. Investicioni projekat je vrijedan 15 miliona eura i predviđa otvaranje do 200 radnih mjesta.

Nezavisni poslanik, Obrad Gojković, koji je sjednici Odbora prisustvovao kao zainteresovana strana, smatra da je u pitanju politička korupcija odbornika Skupštine Opštine Herceg Novi, ali i nastavak prakse poklanjanja ostrva investitoru.

„Mislim da se ovdje radi o gradnji privatne vile i da će ostrvo Lastavica biti otvoreno za javnost, ali bez javnog interesa. Objekat će imati 23 sobe i nekoliko ugostiteljskih objekata“, rekao je Gojković.

Poslanik SNP-a, Srđan Milić, smatra da bi o Predlogu odluke trebalo da se čuje ekspertsko, ali i mišljenje ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića, koji zbog obaveza nije prisustvovao sjednici Odbora.

„Ovo je dokaz nemoći i nesposobnosti Vlade da se otrgne iz zamki poslova sa onima koji navodno žele da valorizuju potencijale Crne Gore“, rekao je Milić.

Poslanik DF-a, Milutin Đukanović, smatra da je davanje ostrva Lastavica u dugoročan zakup neodgovoran potez Vlade, kao i da postaje jasno zbog čega su nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim se te obaveze oslobađaju investitori u visoki turizam.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, smatra da visina zakupa od 48 hiljada eura godišnje, odnosno četiri hiljade eura mjesečno, nije odgovarajuća.

„Ovo liči na rasprodaju svega i svačega budzašto, kako bi se održala vlast“, naveo je Tuponja.

Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma, Olivera Brajović, saopštila je da je proces izdavanja u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula bio transparentan i u skladu sa planskom dokumentacijom.

Ona je navela da se u zakup izdaje maksimum 8,89 hiljada metara kvadratnih akvatorijuma, kao i da je visinu zakupa odredila Tenderska komisija na osnovu prethodne prakse, što je Savjet za privatizaciju prihvatio.

Član Radnog tima za pregovore i načelnih Genaralštaba Vojske Crne Gore, Dragan Samardžić, kazao je da je tvrđava Mamula posljednjih 15 godina bila upisana na Opštinu Herceg Novi i da u nju, kao i u druge tvrđave u Boki Kotorskoj, ništa nije ulagano.

„Jedini način da se one sačuvaju je da se naprave adekvatni projekti“, rekao je Samardžić.

Predsjednik skupštinskog Odbora i poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović, ponovio je više puta da Samardžić učestvuje na sjednici kao član Radnog tima za pregovore, dok je Jelić naveo da on ima legitimno pravo da saopšti svoje mišljenje u vezi sa davanjem u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, prenijela je, pored ostalog Mina

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com