Djevojčica izbačena sa časa jer je nosila predugačku suknju! - Volim Podgoricu

Djevojčica izbačena sa časa jer je nosila predugačku suknju!

Djevojčica Sara K. (15) islamske vjeroispovesti izbačena je sa školskog časa jer je nosila predugačku suknju! Kako prenose francuski mediji, ovo je već drugi put da je ta djevojčica udaljena sa časa i poslata kući, pošto njema odjeća suprotno francuskim zakonima navodno “upadljivo propagira religiju”!

U Francuskoj je zakonom zabranjeno upadljivo isticanje vjerskih simbola u školama, zbog čega djeca islamske vjeroispovjesti ne smiju da nose čak ni tradicionalne marame. Djevojčica je zbog toga prije ulaska u školu skinula maramu. Ipak, njena suknja je označena “potencijalnim oblikom protesta i provokacijom”, pa je udaljena sa časa i poslata kući da se presvuče.

– Djevojčica nije izbačena iz škole, već je samo zamoljena da sledeći put dođe “neutralno obučena” – rekao je lokalni zvaničnik grada Šarlevil-Mezije na sjeveru Francuske, nedaleko od grancie sa Belgijom, gde se desio ovaj bizaran slučaj.

Ovaj slučaj je izazvao buru na društvenim mrežama poput Tvitera, gdje se pod haštagom #JePorteMaJuppeCommeJeVeux (Nosim suknju kakvu ja volim) pojavio veliki broj prozivki na račun francuskih zakona, kao i fotomontaža koje ismijavaju isti.

Među njima je i fotografija čuvenog Kipa slobode, uz koju piše “Predugačko”, kao i supruge američkog predsjednika Baraka Obame, Mišel, koja nosi dugu crnu haljinu, uz komentar “Nedostojna Republike”.

– Suknja je krajnje jednostavna, ništa specijalno… U njoj nema ničeg sumnjivog. Ona ne predstavlja nikakav religijski znak – rekla je Sara.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com