Vlasnici pasa počeli da kupe izmet iza svojih ljubimaca - Volim Podgoricu

Vlasnici pasa počeli da kupe izmet iza svojih ljubimaca

Da li ste ikada vidjeli u Podgorici vlasnika psa koji vodi računa o javnoj higijeni nakon što svog ljubimca izvede u park, travnjak, igralište, šetalište? Ne! To su potvrdili i prodavci u pet šopovima koji kažu da pakovanje kesica za izmet koje košta tri eura, i u njemu dođu četiri rolne, nijesu mogli prodati godinu dana, te da ih više i ne nabavljaju, piše Dan.

Posljednjih dana pokrenuta je polemika oko načina držanja pasa u gradu nakon što su mjesne zajednice Gorica i Nova varoš tražile da se na izletištu Gorica zabrani izvođenje pasa. To su tražili zbog higijene i bezbjednosti. Na to su reagovali vlasnici kućnih ljubimaca koji su za 10. maj najavili protest zbog takve inicijative.

Veterinar Predrag Stojović ističe da su prije neki dan vlasnici pasa počeli da kupuju kesice za održavanje higijene.

„Ranije vlasnici kućnih ljubimaca nijesu kupovali opremu za održavanje javne higijene, ali su primijetio sam već nekoliko dana počeli. Kod nas 40 komada kesica sa torbicom košta 2,70 eura. Imamo i štipavice koje koštaju 5,90 eura. Na njih se stavi kesica i na taj način se pokupi izmet sa javne površine. Sa štipavicom dođu i 24 kesice“, rekao je Stojović.

U velikim gradovima regiona postoje parkovi opremljeni po standardima, odnosno imaju prije svega postavljene table koje označavaju da je tu „oaza za životinje”, zatim dogpet kante, mobilijar za istrčavanje i igru pasa.

Podgorica ima jedan park za životinje na Ćemovskom polju, ali nema ni pet zone niti dogpet kante na ulicama.

Veterinar Stojović, predlaže jeftiniju varijantu.

„Nema potrebe da se grad izlaže dodatnim troškovima. Može se na običnoj kanti zavariti metalna kutija u koju stoje kesice koje će kasnije odložiti u kantu. Ne moraju posebne kante da se nabavljaju, ovo je jednostavnije i jeftinije“, ističe Stojović.

Mjesne zajednice Gorica i Nova varoš kako bi izašli u susret građanima traže od nadležnih da se kućnim ljubimcima zabrani istrčavanje i šetnja po Gorici. Svakodnevno kako kaže Svetislav Vukićević, imaju pozive građana kojima to smeta. On ističe da nemaju ništa protiv kućnih ljubimaca ali da se moraju držati u skladu sa zakonom.

On navodi da svuda u okruženju postoje parkovi za pse, dogpot korpe, te da svi vlasnici pod obavezno kupuju kesice za izmet.

Odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca vlasnici životinja često krše. Recimo po njoj, u stambenoj zgradi nije dozvoljeno da se drži pas ili mačka na balkonu, terasi ili lođi i uvodi u liftove u trenutku kada ga koriste stanari. 

Takođe, nije dozvoljeno da se drži pas ili mačka u zajedničkim djelovima stambene zgrade, kao i na zemljištu na kojem je stambena zgrada izgrađena, bez prethodno pribavljene saglasnosti skupštine etažnih vlasnika.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com