Vujanović: Objavljivanje diplomatskih depeša ozbiljan propust - Volim Podgoricu

Vujanović: Objavljivanje diplomatskih depeša ozbiljan propust

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je ubijeđen da objavljivanje povjerljivih podataka ne može ugroziti put Crne Gore u NATO, ali naglašava da je objavljivanje diplomatskih depeša ozbiljan propust državne administracije za koji se mora utvrditi odgovornost.

„Objavljivanje diplomatskih depeša je ozbiljan propust za koji se mora utvrditi odgovornost, ali i izmijeniti ukupan tretman čuvanja ovih dokumenata kako bi se obezbijedila maksimalna zaštita. Sa ovim problemom su se suočavale najmoćnije diplomatske službe, čija iskustva treba iskoristiti kako bi se isključio rizik ponavljanja ovakvog propusta. Bez obzira na to što diplomatske depeše nijesu otkrile ništa novo, ovom propustu treba dati maksimalan značaj i obezbijediti punu zaštitu“, rekao je predsjednik Vujanović u razgovoru za Pobjedu. 

Prema njegovim riječima tretman zaštićenih imaju tajni, povjerljivi i interni podaci. 

„Razlika je samo u stepenu društvene opasnosti za dostavljanje ili činjenje dostupnim kao i objavljivanje ovih podataka. Prema tome, po mom mišljenju, samim tim što je neki podatak interni, obaveza je svih da ga sačuvaju od dostupnosti i jednako obaveza svih da ga ne objavljuju“, istakao je Vujanović.

On je dodao da je saglasan da nepoštovanje ove obaveze nije dobro za reputaciju države i da se mora učiniti sve da se isključi rizik ponavljanja takvog propusta. 

Na pitanje da li može objavljivanje povjerljivih dokumenata zaista ugroziti put Crne Gore ka NATO-u, te da li se može izvući zaključak da naše bezbjednosne službe u ovom slučaju nijesu bile na visini zadatka predsjednik države je odgovorio da je ubijeđen  da objavljivanje povjerljivih podataka ne može ugroziti put Crne Gore ka NATO-u. 

„Sasvim je izvjesno da je to bila ambicija objavljivanja. Vj erujem da se to tako i razumjelo i u NATO savezu. To nas, ponoviću, obavezuje na dodatnu odgovornost u tretmanu diplomatskih dokumenata uz korišćenje najboljih iskustava NATO država“, rekao je Vujanović.

Predsjednik države je rekao i da je ubijeđen da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo. 

„To je veliki interes Crne Gore, interes našeg regiona, ali i NATO-a. Ne sumnjam u maksimalnu posvećenost svih državnih institucija, ali i svih subjekata društva koji su za NATO integracije da do odluke o pozivu dodatno potvrde da će Crna Gora biti pouzdan partner koji će članstvom u NATO-u snažno ubrzati svoj put prema EU“, naglasio je on između ostalog.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com