KONJEVIĆ: Odluku o članstvu u NATO donijeti u Skupštini - Volim Podgoricu

KONJEVIĆ: Odluku o članstvu u NATO donijeti u Skupštini

Članstvo u NATO najbolje je rješenje za stabilnost i sigurnost Crne Gore i zaštitu od terorizma iako, kako je saopšteno na panel diskusiji „Zašto NATO“, taj rizik postoji bez obzira je li država članica Alijanse. Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, kazao je da je stav njegove Socijaldemokratske partije da odluku o članstvu države u Alijansu treba donijeti u parlamentu a ne na referendumu.

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, ocijenio je da su politički kriterijumi za ulazak u Evropsku uniju (EU) i NATO gotovo istovjetni iako ne postoji pisano pravilo za to.

„Taj proces započeo je 2006. godine sticanjem nezavisnosti Crne Gore i za ovih osam godina na tom putu napravljen je ozbiljan pomak“, kazao je Konjević.

Prema njegovim riječima, nastavlja se proces reformi u bezbjednosnom smislu, a trenutno se radi na popunjavanju novih organizacionih cijelina adekvatnim kadrom.

Kako je kazao Konjević, potrebno je raditi temeljno i postepeno, a krajnji rezultat biće jače i profesionalnije institucije, stabilnost, bezbjednost, bolji ekonomski ambijent i jednakost građana i pravnih subjekata pred zakonom.

„Za malu državu bitno je da bude pod globalnim kišobranom koji garantuje bezbjednost“, ocijenio je Konjević.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju polje terorizma koje je ponovo aktuelno, to je izazov za svaku državu, a, kako je dodao, razmjena informacija i saradnja sa regionom koristi svima.

„Bez članstva u NATO, Crna Gora ne može da obezbijedi dovoljan nivo informacija, ali rizik od terorizma postoji bez obzira da li je država članica ili ne“, ocijenio je Konjević.

On je zaključio da je moguće da se država izolovano bori protiv terorizma i organizovanog kriminala, ali sa mnogo manje uspjeha i kvaliteta.

 Upitan o stavu Socijaldemokratske partije o tome da li, nakon dobijanja pozivnice za članstvo u NATO, odluku treba donijeti na referendumu ili u Skupštini, Konjević je kazao da je treba donijeti u Skupštini.

„Građani su, opredijeljujući se za određenu partiju, imali priliku da se izjasne o stavu prema promovisanoj politici“, poručio je Konjević.

On smatra da će, ukoliko im to ne odgovara, građani imati priliku da kazne tu politiku na sljedećim izborima.

 Bivši ministar odbrane Hrvatske, Davor Božinović ukazao je na to da je jedna od najvitalnijih funkcija države sigurnost koja je pretpostavka ekonomskog prosperiteta.

„Hrvatska se opredijelila za članstvo u NATO i EU, koji su kompatibilni, jer te organizacije pitanjima odbrane i sigurnosti prilaze, zato što postoji jedna zajednička platforma gdje se razgovara i donose odluke što je veoma bitno, pogotovo za manje države“, kazao je Božinović.

Prema njegovim riječima, male države moraju biti dnevno posvećene tim pitanjima, nemate ni finansijske i ni fizičke mogućnosti da to pokrijete svojim kapacitetima.

Božinović je rekao da u Hrvatskoj, pet godina nakon ulaska u NATO, ne postoji nijedan primjer i negativna implikacija članstva u tu Alijansu.

Upitan da li podrška javnosti može biti prepreka za dobijanje pozivnice Crne Gore za članstvo u NATO, Božinović je kazao da je najvažnije nastaviti sa transparentnom raspravom.

„U prilog NATO-u govore činjenice, a to je da se nikad niko nije usudio napasti državu koja je članica Alijanse i da je to odbrambena organizacija, a ne defanzivna u smislu aktivnog angažmana. Mir ne dolazi sam od sebe, na njemu treba raditi”, objasnio je on.

On je ukazao na to da su članice Alijanse države sličnog profila koje su potpisale ugovor da će pomoći jedna drugoj u slučaju napada.

“Rasprava bazirana na činjenicama, bez emocija, najbolja je stvar koja može ići u prilog informisanju javnosti”, poručio je Božinović.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Dragan Samardžić kazao je da proces reformi u tom sektoru ne prestaje samim učlanjenjem u NATO i da je Vojni komitet dao pozitivnu ocjenu VCG.

“Što se tiče VCG povodom učlanjenja u NATO, tu nema kočnica”, kazao je Samardžić.

On smatra da u neutralnoj Crnoj Gori nije moguće ostvariti bezbjednost i da neutralnost znači nebezbjednosti i nesigurnost crnogorskih građana.

Izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Alfa Centar, Aleksandar Dedović ocijenio je da za Crnu Goru trenutno nema boljeg rješenja od učlanjenja u Alijansu.

„Zadatak naše organizacije je informisanje građana koji su formirali stav za ili protiv“, objasnio je on.

 Dedović je ukazao na značaj emotivnih razloga u procesu pristupanja toj Alijansi i na ponovo aktuelizovane terorističke napade.

2 komentara

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive four emails with the same comment. Can there be however you possibly can get rid of me from that service? Thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com